10.20.2015

Apakah Itu Demam Tifoid (Typhoid Fewer)

Tuesday, October 20, 2015 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: ,
Demam tifoid (thypoid fewer) adalah suatu penyakit infeksi sistemik bersifat akut yang disebabkan oleh Salmonella typhi. Demam tifoid (thypoid fewer) ditandai oleh panas berkepanjangan,ditopang dengan bakteremia tanpa keterlibatan struktur endotelial atau endokardial dan invasi bakteri sekaligus multiplikasi ke dalam sel fagosit mononuklear dari limpa,kelenjar limfe usus dan Peyer’s patch.


Terjadinya penularan demam tifoid (thypoid fewer) atau salmonella typhi ini adalah sebagian besar dari makanan/minuman yang tercemar oleh kuman yang berasal dari penderita atau pembawa kuman, biasanya keluar bersama-sama dengan tinja (melalui rute oral fekal = jalur oro-fekal). 
TANDA-TANDA KLINIS

Demam tifoid (thypoid fewer) yang tinggi 39° sampai   40 °C, yang meningkat secara perlahan. Pada minggu pertama demam tinggi ini akan berlangsung sore dan malam hari, sedangkan pada pagi dan siang hari cenderung menurun. Secara bertahap suhu tubuh akan naik dan bertahan pada suhu tinggi ( 39° sampai 40 °C) pada minggu ke dua.


Baca seterusnya...

9.20.2014

Laksanakan Ibadah Korban Secara Online Dengan eQurban

Saturday, September 20, 2014 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: , ,
Assalamualaikum dan salam 1Dunia, hukum ibadah korban adalah sunat muakkad sunat yang sangat dituntut bagi yang mampu dan wajib bagi yang bernazar. Sebahagian ulama mewajibkan kepada semua umat Islam yang mampu untuk melaksanakan ibadah korban setiap tahun. Buangkan perasaan tidak cukup wang kerana insyallah dengan melaksanakan ibadah korban ALLAH SWT akan memberikan rezeki dan pertolongan yang tidak disangka-sangka.
Daripada Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW telah bersabda : “ Barangsiapa yang mempunyai kemampuan, tetapi tidak melakukan korban, maka janganlah dia menghampiri tempat solat kami.” (Hadis riwayat Ahmad dan Ibnu Majah)
Adalah disyorkan untuk melaksanakan ibadah korban di lokasi yang sangat memerlukan terutama di kampung pendalaman yang daif bukan di bandar yang umat Islamnya mewah dengaan makanan setiap hari. Antara lokasi yang dicadangkan adalah di Kemboja yang sebahagian besar umat Islam hanya makan daging setahun sekali.
korbandikemboja 300x200 Pesanan Korban Secara Online
eQurban.com menyediakan program Korban di Kemboja dengan kos yang sangat berpatutan iaitu RM230 untuk satu bahagian lembu atau RM1600 untuk satu ekor lembu atau RM500 untuk seekor kambing. Pesanan boleh dibuat secara online mulai sekarang sehingga tarikh tutup 7 hari sebelum Hari Raya Aidiladha.
Cara pesanan Korban Kemboja Secara Online :
  • Lawati website @ eQurban
  • Klik Tempahan
  • Pilih jumlah bahagian yang kita ingin laksanakan
  • Buat bayaran secara online atau dikaunter bank ke akaun bank yang telah ditetapkan
  • Setelah membuat bayaran masuk kembali ke link Tempahan dan klik borang bukti pembayaran
  • Dalam borang pembayaraan masukan Nama, Email, No hp, Bukti Bayaran dan Nama Peserta Korban
Pihak pengurusan eQurban di Kemboja akan mengambil gambar setiap ekor lembu yang dikorbankan untuk dilampirkan bersama sijil yang akan dikirimkan kepada yang telah membuat ibadah korban. Sila rujuk FAQ eQurban.com untuk maklumat lanjut.
Firman ALLAH SWT yang ertinya, “Sesungguhnya Kami (Allah) telah memberi engkau (ya Muhammad) akan kebajikan yang banyak. Oleh itu dirikanlah solat kerana Tuhanmu ( pada Hari Raya Haji) dan sembelihlah (binatang) korbanmu (sebagai ibadah dan mensyukuri nikmat Tuhanmu).” ( title="Surah al-Kauthar : ayat 1-2" Surah al-Kauthar : ayat 1-2)
korbankemboja 300x225 Pesanan Korban Secara Online
eQurban.com menyeru kepada semua umat Islam Malaysia, Indonesia, Brunei, Singapore dan 1Dunia untuk mengeluarkan hanya RM230 atau USD95 nilai satu bahagian lembu untuk ibadah korban yang insyallah ganjarannya syurga seluas langit dan bumi yang tidak boleh disamakan dengan nilai wang RM230. Kepada yang ada masalaah peribadi, masalah kewangan dan berbagai masalah kehidupan pejamkan mata selok saku keluarkan wang RM230 dan laksanakan ibadah korban sambil berniat seikhlasnya untuk dapat redha ALLAH SWT, insyallah ALLAH SWT akan tunjuk jalan untuk menyelesaikaan masalah yang ada.
Kalau RASULULLAH SAW dan PARA SAHABAT berkorban setiap tahun mengapa tidak kita kalau benar kita sayangkan Baginda. Mari kita semua berazam untuk melaksana ibadah korban 1 keluarga 1 bahagian" tanda kasih sayang kita pada RASULULLAH SWT. Semakin sukar kita mendapat sumber kewangan untuk ibadah korban semakin tinggi nilai pengorbanan kita di sisi ALLAH SWT dan semakin tinggi makam ibadah yang kita laksanakan.
Nota : Kepada organisasi, masjid dan surau yang mendapat pesanan korban yang banyak adalah disyorkan sebahagiannya dilaksanakan di Kemboja melalui eQurban.com.


Kredit : blog Denaihati.comBaca seterusnya...

9.18.2014

Pemain Ragbi England Kalahkan Komuter London Underground

Thursday, September 18, 2014 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
James Heptonstall, seorang pemain ragbi England telah berlumba dengan komuter Tube atau London Underground, dan berjaya mengalahkan komuter tersebut setelah berjaya menaiki komuter tersebut di sebuah stesen ke stesen berikutnya.James perlu berlari dari Stesen Mansion House ke stesen berikutnya di Cannon Street pada jarak 379 meter dalam tempoh kurang 1 minit 20 saat sekiranya dia mahu mengalahkan komuter tersebut.


Baca seterusnya...

9.17.2014

Review iPhone 6

Wednesday, September 17, 2014 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: , ,
iPhone 6 dan iPhone 6 Plus bakal dijual pada 19 Sep ini dibeberapa negara terpilih termasuk Singapura. Harga iPhone 6 di Malaysia masih belum rasmi bila akan dijual. iPhone 6 dan iPhone 6 Plus juga menerima lebih 4 juta pra-tempahan dalam tempoh 24 jam menjadikan model iPhone yang paling tinggi menerima pra-tempahan dari model sebelumnya.
Belum pun jualan dibuka secara rasmi, kini sudah ada video unboxing iPhone 6 dan beberapa review iPhone 6 di internet oleh pakar-pakar gajet.

Untuk mendapatkan review iPhone 6 dan iPhone 6 Plus, boleh baca review iPhone 6 di sini dan review iPhone 6 Plus di sini. (Dinasihatkan jangan baca kerana dikhuatiri anda mungkin terjebak dan tak sabar nak tunggu iPhone 6 di jual di Malaysia. :P )

Video unboxing iPhone 6 yang pertama mungkin.


Baca seterusnya...

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik