9.20.2014

Laksanakan Ibadah Korban Secara Online Dengan eQurban

Saturday, September 20, 2014 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: , ,
Assalamualaikum dan salam 1Dunia, hukum ibadah korban adalah sunat muakkad sunat yang sangat dituntut bagi yang mampu dan wajib bagi yang bernazar. Sebahagian ulama mewajibkan kepada semua umat Islam yang mampu untuk melaksanakan ibadah korban setiap tahun. Buangkan perasaan tidak cukup wang kerana insyallah dengan melaksanakan ibadah korban ALLAH SWT akan memberikan rezeki dan pertolongan yang tidak disangka-sangka.
Daripada Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW telah bersabda : “ Barangsiapa yang mempunyai kemampuan, tetapi tidak melakukan korban, maka janganlah dia menghampiri tempat solat kami.” (Hadis riwayat Ahmad dan Ibnu Majah)
Adalah disyorkan untuk melaksanakan ibadah korban di lokasi yang sangat memerlukan terutama di kampung pendalaman yang daif bukan di bandar yang umat Islamnya mewah dengaan makanan setiap hari. Antara lokasi yang dicadangkan adalah di Kemboja yang sebahagian besar umat Islam hanya makan daging setahun sekali.
korbandikemboja 300x200 Pesanan Korban Secara Online
eQurban.com menyediakan program Korban di Kemboja dengan kos yang sangat berpatutan iaitu RM230 untuk satu bahagian lembu atau RM1600 untuk satu ekor lembu atau RM500 untuk seekor kambing. Pesanan boleh dibuat secara online mulai sekarang sehingga tarikh tutup 7 hari sebelum Hari Raya Aidiladha.
Cara pesanan Korban Kemboja Secara Online :
  • Lawati website @ eQurban
  • Klik Tempahan
  • Pilih jumlah bahagian yang kita ingin laksanakan
  • Buat bayaran secara online atau dikaunter bank ke akaun bank yang telah ditetapkan
  • Setelah membuat bayaran masuk kembali ke link Tempahan dan klik borang bukti pembayaran
  • Dalam borang pembayaraan masukan Nama, Email, No hp, Bukti Bayaran dan Nama Peserta Korban
Pihak pengurusan eQurban di Kemboja akan mengambil gambar setiap ekor lembu yang dikorbankan untuk dilampirkan bersama sijil yang akan dikirimkan kepada yang telah membuat ibadah korban. Sila rujuk FAQ eQurban.com untuk maklumat lanjut.
Firman ALLAH SWT yang ertinya, “Sesungguhnya Kami (Allah) telah memberi engkau (ya Muhammad) akan kebajikan yang banyak. Oleh itu dirikanlah solat kerana Tuhanmu ( pada Hari Raya Haji) dan sembelihlah (binatang) korbanmu (sebagai ibadah dan mensyukuri nikmat Tuhanmu).” ( title="Surah al-Kauthar : ayat 1-2" Surah al-Kauthar : ayat 1-2)
korbankemboja 300x225 Pesanan Korban Secara Online
eQurban.com menyeru kepada semua umat Islam Malaysia, Indonesia, Brunei, Singapore dan 1Dunia untuk mengeluarkan hanya RM230 atau USD95 nilai satu bahagian lembu untuk ibadah korban yang insyallah ganjarannya syurga seluas langit dan bumi yang tidak boleh disamakan dengan nilai wang RM230. Kepada yang ada masalaah peribadi, masalah kewangan dan berbagai masalah kehidupan pejamkan mata selok saku keluarkan wang RM230 dan laksanakan ibadah korban sambil berniat seikhlasnya untuk dapat redha ALLAH SWT, insyallah ALLAH SWT akan tunjuk jalan untuk menyelesaikaan masalah yang ada.
Kalau RASULULLAH SAW dan PARA SAHABAT berkorban setiap tahun mengapa tidak kita kalau benar kita sayangkan Baginda. Mari kita semua berazam untuk melaksana ibadah korban 1 keluarga 1 bahagian" tanda kasih sayang kita pada RASULULLAH SWT. Semakin sukar kita mendapat sumber kewangan untuk ibadah korban semakin tinggi nilai pengorbanan kita di sisi ALLAH SWT dan semakin tinggi makam ibadah yang kita laksanakan.
Nota : Kepada organisasi, masjid dan surau yang mendapat pesanan korban yang banyak adalah disyorkan sebahagiannya dilaksanakan di Kemboja melalui eQurban.com.


Kredit : blog Denaihati.comBaca seterusnya...

9.18.2014

Pemain Ragbi England Kalahkan Komuter London Underground

Thursday, September 18, 2014 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
James Heptonstall, seorang pemain ragbi England telah berlumba dengan komuter Tube atau London Underground, dan berjaya mengalahkan komuter tersebut setelah berjaya menaiki komuter tersebut di sebuah stesen ke stesen berikutnya.James perlu berlari dari Stesen Mansion House ke stesen berikutnya di Cannon Street pada jarak 379 meter dalam tempoh kurang 1 minit 20 saat sekiranya dia mahu mengalahkan komuter tersebut.


Baca seterusnya...

9.17.2014

Review iPhone 6

Wednesday, September 17, 2014 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: , ,
iPhone 6 dan iPhone 6 Plus bakal dijual pada 19 Sep ini dibeberapa negara terpilih termasuk Singapura. Harga iPhone 6 di Malaysia masih belum rasmi bila akan dijual. iPhone 6 dan iPhone 6 Plus juga menerima lebih 4 juta pra-tempahan dalam tempoh 24 jam menjadikan model iPhone yang paling tinggi menerima pra-tempahan dari model sebelumnya.
Belum pun jualan dibuka secara rasmi, kini sudah ada video unboxing iPhone 6 dan beberapa review iPhone 6 di internet oleh pakar-pakar gajet.

Untuk mendapatkan review iPhone 6 dan iPhone 6 Plus, boleh baca review iPhone 6 di sini dan review iPhone 6 Plus di sini. (Dinasihatkan jangan baca kerana dikhuatiri anda mungkin terjebak dan tak sabar nak tunggu iPhone 6 di jual di Malaysia. :P )

Video unboxing iPhone 6 yang pertama mungkin.


Baca seterusnya...

9.16.2014

Ikea Tarik Balik Buaian Gunggung

Tuesday, September 16, 2014 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: ,

Perhatian kepada sesiapa yang ada membeli atau memiliki buaian Gunggung IKEA. Difahamkan, IKEA menarik balik buaian Gunggung IKEA tersebut atas faktor keselamatan kerana difahamkan buaian Gunggung IKEA tersebut boleh mendatang risiko kecederaan kepada kanak-kanak yang menggunakannya.
Fuhh,.seb baik aku tak beli lagi.. :D


SHAH ALAM – Gedung beli-belah terkemuka, Ikea meminta mana-mana pelanggannya yang telah membeli produk buaian kanak-kanak Gunggung untuk segera mengembalikannya.

Menurut Pengurus Kawasan Perniagaan untuk produk kanak-kanak di Ikea, Cindy Andersen, pihaknya telah menerima laporan insiden yang menunjukkan kelengkapan gantung pada buaian Gunggung tidak memenuhi syarat kualiti dan boleh mendatangkan risiko kecederaan serius kepada kanak-kanak.

“Kami memperkembangkan produk untuk merangsang kreativiti dan keperluan semula jadi kanak-kanak untuk permainan fizikal.

“Kanak-kanak tidak memikirkan tentang keselamatan ketika bermain, jadi kami perlu melakukannya apabila kami membangunkan produk,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Tambahnya lagi, kesilapan masih boleh berlaku walaupun reka bentuk dan pemasangannya dibuat mengikut standard dan peraturan yang ditetapkan.

Menurut rekod, produk tersebut telah dijual di Ikea Malaysia sejak 1 April 2014.

Sehubungan dengan itu, pihaknya menarik semula produk buaian Gunggung untuk mengelakkan sebarang insiden tidak diingini.

“Bukti pembelian (resit) tidak diperlukan untuk bayaran balik penuh,” jelasnya lagi.

Ikea juga menyatakan kesediaannya untuk memberi bayaran balik secara penuh kepada para pelanggan yang memulangkan produk tersebut. - Sinar Harian 

Baca seterusnya...

9.15.2014

Harga Proton Iriz Didedahkan Proton

Monday, September 15, 2014 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: , ,
Senarai harga Proton Iriz akhirnya didedahkan oleh Proton. Bakal dilancarkan 25 September ini setelah tempahan bermula pada minggu lalu. 

Senarai harga tersebut merangkumi harga atas jualan untuk Semenanjung, Malaysia Timur, Labuan dan Langkawi untuk lapan varian. Harga yang terendah adalah untuk model 1.3L Standard MT (Transmisi Manual) untuk warna solid yang dijual pada harga RM42,438 sebuah dan untuk varian yang paling mahal ialah 1.6L Premium CVT Metalik pada harga RM62,888 sebuah untuk Semenanjung.Semalam, Tun Mahathir selaku pengerusi Proton telah memandu uji sendiri Proton Iriz ke The Loaf Pavillion.

sumber : Utusan Online
Baca seterusnya...

9.14.2014

Pelajar UTP Cipta Pengecas Telefon Guna Haba Badan

Sunday, September 14, 2014 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: , ,

Di masa akan datang kita bakal menggunakan haba badan untuk mengecas telefon pintar kita. Selain dapat menjimatkan kos, ia juga bersifat mesra alam. Impian ini bakal menjadi kenyataan kerana seorang pelajar Universiti Teknologi Petronas (UTP) berjaya mencipta pengecas telefon menggunakan haba badan sendiri.KUALA LUMPUR: Seorang pelajar tahun akhir kejuruteraan kimia telah merekacipta sebuah alat pengecas telefon pintar dengan hanya menggunakan haba daripada badan.

Peranti yang hanya perlu disambungkan kepada lengan seseorang akan menukarkan haba badan dan suhu sekitar kepada tenaga elektrik.

Pelajar Universiti Teknologi Petronas (UTP), P. Sukesh Pandian berkata idea itu datang kira-kira setahun yang lalu.

"Idea mencipta alat ini datang tahun lepas kerana saya seorang pengguna tegar telefon pintar menyebabkan bateri cepat habis dan perlu mengecas telefon setiap tiga hingga empat jam," kata Sukesh ketika dihubungi Astro AWANI.


Baca seterusnya...

Gambar Tun Mahathir Pandu Proton Iriz

Sunday, September 14, 2014 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: , ,
Semakin hari semakin banyak gambar Proton Iriz tersebar, kereta model terbaru keluaran Proton. Kali ini gambar Tun Mahathir memandu sendiri Proton Iriz kini tersebar. Selaku Pengerusi Proton, Tun Mahathir melakukan cara tersendiri untuk mempromosikan atau menghangatkan lagi kemunculan Proton Iriz. Proton Iriz dijangka dilancarkan 25 September 2014 ini. Harga Proton Iriz bermula dari RM42,438. Lagi gambar Tun Mahathir memandu Proton Iriz dan "parking" di depan The Loaf Pavillion.

Baca seterusnya...

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik