11.02.2013

Sekolah tadika Jaim diberi iPad tahun depan

Saturday, November 02, 2013 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
MELAKA - Kerajaan Negeri Melaka memperuntukkan RM150,000 tahun depan untuk menyediakan iPad dengan kemudahan internet jalur lebar 3G sebagai alat bantu mengajar teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) kepada 62 sekolah tadika Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim).

Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Idris Haron berkata ,usaha itu dilaksanakan kerana melihat kepentingan ICT sebagai alat bantu mengajar dalam memberikan pendidikan awal agama Islam yang berkesan dan menarik kepada kanak-kanak.

Beliau berkata, usaha itu juga secara tidak langsung akan memberikan pendedahan ICT di peringkat awal kepada kanak-kanak di samping menyediakan persekitaran pembelajaran yang lebih menarik bagi pendidikan awal mengenai asas kehidupan Islam seperti tauhid, syariah, adab dan akhlak.


  
"Dalam pembentukan sahsiah diri ia perlu bermula daripada awal, bila terapkan Islam daripada peringkat kanak-kanak lagi dia akan membesar dengan betul," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan Sijil Tadika Jaim kepada 1,700 murid daripada 62 sekolah tadika Jaim seluruh Melaka di Ayer Keroh di sini hari ini.
  
Ditanya sama ada kerajaan negeri akan melaksanakan program bagi memastikan lebih ramai kanak-kanak khatam Al-Quran lebih awal di negeri ini, Idris berkata kerajaan negeri sedang meneliti cadangan itu.
  
"Namun saya tegaskan dalam khatam Al-Quran ini bukan berapa cepat dia khatam yang jadi perkiraan, kita mahu dia fahami dan dalami dengan teliti kandungan Al-Quran itu," katanya.  - Bernama

Baca seterusnya...

10.27.2013

Hukum Guna Skybox Openbox Dreambox Untuk Menonton ASTRO

Sunday, October 27, 2013 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: ,
Skybox, Openbox , Dreambox adalah peranti alternatif yang digunakan untuk menerima siaran ASTRO. Peranti Skybox, Openbox, Dreambox ini sama fungsi dengan dekoder ASTRO. Sekarang ni kita lihat banyak iklan-iklan berkenaan Skybox, Openbox, Dreambox. Anda boleh menonton ASTRO tanpa perlu melanggan dengan ASTRO, tapi perlu melanggan dengan penjual Skybox, Openbox, Dreambox. Bayaran bulanan untuk full package ASTRO yang dikenakan oleh penjual Skybox, Openbox, Dreambox jauh lebih rendah dari pihak ASTRO sendiri. Akibatnya ramai kini beralih kepada Skybox, Openbox, Dreambox.

Jadi, apa hukumnya menggunakan Skybox, Openbox, Dreambox untuk menonton ASTRO ? Mari kita lihat video perjelasan dari Ustaz Azhar Idrus.Baca seterusnya...

DIY Mikroskop Digital Dengan Smartphone

Sunday, October 27, 2013 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: , ,
Tahukah anda, smartphone atau telefon pintar anda boleh berfungsi menjadi sebuah mikroskop digital. Tanpa kos yang tinggi, anda mampu membina mikroskop digital dengan smartphone anda.
Bagaimana caranya ? Ikuti video DIY mudah membina mikroskop digital dengan smartphone.


Baca seterusnya...

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik