8.14.2013

Hati-Hati Apabila Ambil Gambar Dengan Telefon Pintar

Wednesday, August 14, 2013 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
Jika anda suka mengambil gambar anda, keluarga dan anak-anak anda menggunakan telefon pintar, sila berhati-hati kerana melalui gambar tersebut penjenayah mampu menjejaki anda dan keluarga.

Melalui teknologi yang ada sekarang ini, hanya melalui gambar yang di "post" ke laman sosial, lokasi gambar tersebut di ambil boleh dijejaki jika anda mengaktifkan fungsi "geo-tagging" pada telefon pintar anda.

Ketahui lebih detail dengan menonton video dibawah. Moga anda lebih berhati-hati ketika mengambil gambar selepas ini.


Baca seterusnya...

8.12.2013

Roller Coaster Legoland Tersangkut

Monday, August 12, 2013 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
Sebanyak 10 pengunjung Taman Tema Legoland Malaysia di sini menempuh detik cemas apabila permainan roller coaster yang dinaiki mereka tiba-tiba terhenti dan tersangkut di pertengahan laluan disebabkan masalah teknikal hari ini.


Bagaimanapun dalam kejadian pukul 10.40 pagi itu, kesemua pengunjung terbabit menghela nafas lega apabila kakitangan taman tema berkenaan segera menghulurkan bantuan dengan menurunkan mereka yang tersangkut di atas rel permainan yang dikenali sebagai Project-X itu.

Pengurus Perhubungan Awam, Jualan dan Pemasaran Legoland Malaysia, D. Deviga berkata, Project-X itu dibuka semula kepada pengunjung pada pukul 11.15 pagi setelah juruteknik membaikinya dan mendapat pengesahan daripada pasukan keselamatan.

"Legoland Malaysia sentiasa mengutamakan keselamatan pengunjung dan kita juga melatih semua kakitangan mengenai prosedur kecemasan khusus ketika keadaan memerlukan.

"Operasi itu hanya tergendala kira-kira 15 minit sahaja sebelum kembali pulih. Kejadian ini tidak melibatkan sesuatu yang serius kerana kami sentiasa memantau semua permainan bagi menjamin keselamatan pengunjung," katanya.

Tambah Deviga, pihaknya juga menggunakan prosedur khas bagi memastikan setiap masalah dikendalikan dengan cepat dan selamat.

"Semua kakitangan di sini diberikan latihan menyelamat bagi memastikan pengunjung berasa selamat ketika berhibur bersama keluarga dan rakan-rakan di sini," katanya. - sumber UTUSAN ONLINE


Baca seterusnya...

Cara Lihat Hujan Meteor Perseid di Malaysia 2013

Monday, August 12, 2013 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
Masyarakat Malaysia berpeluang untuk menyaksikan juraian hujan meteor Perseid bermula 23 Julai hingga 22 Ogos ini. 

Dianggarkan sejumlah 60 juraian meteor akan dapat dilihat pada masa kemuncaknya iaitu bermula dari awal pagi 12 hingga 13 Ogos ini. Titik meteor Perseid ini adalah daripada buruj Perseus yang berada di langit Malaysia sejak Julai hingga Mac tahun hadapan. 

Walau bagaimanapun, hujan meteor ini hanya boleh dilihat di kawasan-kawasan yang kurang mengalami pencemaran cahaya dan bergantung kepada keadaan cuaca langit malam tersebut. 

Bagi menyaksikan sendiri hujan meteor ini, pandang ke arah timur laut selepas waktu tengah malam. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman Portal Pendidikan Sains Angkasa di astronomi.angkasa.gov.my atau hubungi Planetarium Negara di talian 03-2273 4303 / 4301. - Planetarium Negara

Panduan pancuran meteor tahun 2013 boleh dirujuk di sini.

Baca seterusnya...

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik