4.06.2013

Mengapa Doktor Bedah Memakai Baju Hijau?

Saturday, April 06, 2013 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Selalu dalam bilik bedah kita selalu tengok doktor memakai baju hijau semasa bertugas. Kenapa?

Pada mulanya doktor dikatakan memakai warna putih kerana ia warna yang melambangkan kebersihan. Bagaimanapun, seorang doktor yang berpengaruh telah menggantikan warna putih dengan warna hijau kerana menurutnya warna hijau lebih sejuk.

Walaupun sukar dipastikan mengapa warna hijau paling sesuai bagi doktor untuk melihat lebih baik di ruang pembedahan, secara umumnya kerana hijau adalah warna berlawanan dengan warna merah.

Warna hijau dapat menyegarkan mata ahli bedah semasa melihat benda-benda berwarna merah, termasuk organ-organ tubuh yang berlumuran darah ketika pembedahan.

Melihat warna merah secara terus menerus menyebabkan signal warna merah di otak mengurangkan sensiviti terhadap variasi warna merah.

Alasan lainnya adalah, terus-menerus fokus pada warna merah akan menyebabkan pakar bedah kurang memberikan tumpuan dan mengganggu penglihatan doktor.

Jika warna baju-baju pakar bedah berwarna hijau, ilusi ini akan memudar dan tidak akan mengganggu penglihatan doktor.

kredit : myberita.comBaca seterusnya...

Lagi Gambar iPhone 5S Tertiris di Internet

Saturday, April 06, 2013 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: ,
Laman GSMArena mendedahkan beberapa keping gambar yang dipercayai prototaip iPhone 5S. Apa yang menarik dengan gambar tersebut, rekabentuk iPhone 5S sedikit berbeza dengan model iPhone 5, di mana bahagian tepi iPhone 5S kelihatan "curve".
Baca seterusnya...

4.05.2013

(Video) Pergaduhan Antara Pejalan Kaki & Pemandu Kereta Berhampiran Lampu Isyarat

Friday, April 05, 2013 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:

Baca seterusnya...

(Video) "Gallon Smashing Prank" Kegilaan Terbaru Remaja US

Friday, April 05, 2013 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
"Gallon smashing prank" , kegilaan terbaru remaja US. Aksi sengaja menjatuhkan diri bersama dua botol besar susu segar di pasaraya. Trend atau kegilaan terbaru ini semakin merebak apabila remaja yang mula-mula mencipta "prank" ini ditahan polis. 

The prank involves a youngster walking into a crowded shop, before slamming a large carton of milk into the ground and lying down. Store workers are tricked into thinking there has been an accident. An accomplice meanwhile films the incident and posts the video online.  - Daily MailBaca seterusnya...

4.04.2013

(Gambar) iPhone Murah atau iPhone Bajet

Thursday, April 04, 2013 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: ,
Spekulasi syarikat Apple bakal menghasilkan iPhone versi murah atau iPhone bajetmula tersebar di portal online sejak beberapa bulan lalu. 

 DigiTimes.com memetik sumber yang enggan namanya didedahkan sebagai berkata, sebuah model iPhone yang lebih murah akan dipasarkan pada separuh kedua tahun ini. 

Khabar angin itu kemudiannya disiarkan dalam Wall Street Journal. Menurut Digitimes, telefon pintar yang jauh lebih murah itu dijangka mendapat sambutan menggalakkan di kalangan peminat jenama Apple. 

Langkah itu dilihat sebagai perubahan dramatik Apple dalam menghasilkan produk bermutu yang dijual di pasaran. Apple melihat potensi besar pasaran di China dan tampil dengan iPhone mampu milik yang bakal menyaingi telefon pintar lain yang menggunakan Google Android sebagai sistem operasi.

Baca seterusnya...

4.02.2013

(Video) Peragut Langgar Pintu Kaca Ketika Melarikan Diri

Tuesday, April 02, 2013 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
Satu video CCTV memaparkan seorang peragut meragut beg tangan seorang pelanggan sebuah kedai di dalam pusat beli belah. Dalam usahanya melarikan diri, perompak itu melanggar pintu kaca dan pengsan seketika. Kejadian ini berlaku di salah satu pusat beli belah di Perth Australia.


Baca seterusnya...

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik