12.26.2012

KWSP Perkenal Pengeluaran Haji Mulai 1 Januari 2013

Wednesday, December 26, 2012 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: ,
KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) pada Rabu memperkenalkan 'Pengeluaran Haji' yang membolehkan ahli KWSP mengeluarkan simpanan mereka sehingga RM3,000 daripada Akaun 2 bagi membiayai kos ibadah haji berkuat kuasa 1 Januari ini.

Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Operasi KWSP, Datuk Ibrahim Taib berkata, permohonan mudah tanpa perlu mengisi borang itu boleh dibuat ahli berumur kurang 55 tahun dengan syarat mereka telah menerima surat tawaran menunaikan haji daripada Lembaga Tabung Haji (LTH).

"Bagaimanapun ahli diingatkan pengeluaran ini hanya boleh dibuat sekali seumur sehidup dan hanya layak bagi mereka yang tidak mempunyai simpanan yang cukup di LTH," katanya dalam satu kenyataan di sini, Rabu.

Untuk membuat permohonan pengeluaran haji itu, Ibrahim berkata ahli yang layak boleh berkunjung ke mana-mana cawangan KWSP dengan mengemukakan kad pengenalan, surat tawaran LTH dan buku akaun simpanan LTH yang telah dikemaskini.

"Ahli juga diingatkan agar mengemukakan permohonan haji selewat-lewatnya tiga hari bekerja sebelum tarikh akhir menjawab pengesahan menunaikan haji seperti ditetapkan LTH bagi memudahkan proses permohonan mereka," katanya.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, beliau berkata ahli yang berminat boleh mengunjungi laman web myEPF di www.kwsp.gov.my atau menghubungi Pusat Panggilan KWSP di talian 03-8922 6000. - BERNAMA


Baca seterusnya...

Cara Memohon Rebat Telefon Pintar RM200

Wednesday, December 26, 2012 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: ,
Rebat Telefon Pintar (Smartphone) RM200 antara yang ditunggu-tunggu untuk tahun 2013 ini. Rebat Telefon Pintar (Smartphone) RM200 adalah antara salah satu intipati Bajet 2013. Ramai masih tertanya-tanya bagaimana untuk memohon Rebat Telefon Pintar (Smartphone) RM200.

Untuk makluman, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada pembentangan Bajet 2013 di Parlimen September lepas, mengumumkan pemberian rebat RM200 secara one-off bagi golongan belia membeli satu unit telefon mudah alih pintar 3G bertujuan membuka akses maklumat kepada mereka.

Syarat-syarat Kelayakan Memohon Rebat Telefon Pintar (Smartphone) RM200 :- 
  1. Warganegara Malaysia berumur 21 tahun hingga 30 tahun. 
  2. Berpendapatan bulanan RM3000 ke bawah 
  3. Model telefon pintar 3G yang diluluskan dengan harga maksimum RM500  (Kemaskini 2 Jan 2013 - Tiada had harga)
  4. Pelanggan jalur-lebar mudah-alih sedia ada atau pakej baharu. 
  5. Hanya satu telefon pintar untuk satu belia. 

Cara-cara Memohon Rebat Telefon Pintar (Smartphone) RM200 :-

Bagi memudahkan proses permohonan, borang pra-pendaftaran perlu diisi secara dalam talian di laman sesawang www.skmm.gov.my. Sekiranya tiada akses internet, pemohon boleh hadir ke Pusat Internet 1Malaysia yang berhampiran atau wakil-wakil penyedia perkhidmatan terpilih.

Bila Boleh Memohon ?
Permohonan boleh dibuat dari 1 Januari 2013 hingga 31 Disember 2013, atau sehingga peruntukan sebanyak RM 300 juta telah dipenuhi; yang mana terdahulu.

Untuk maklumat lanjut dan perjelasan terperinci, boleh rujuk laman SKMM di bawah kategori Inisiatif Jalur Lebar Negara - Pakej Komunikasi BeliaBaca seterusnya...

12.25.2012

(Video) Sekeluarga Itik Melintas Lebuhraya, Berjayakah?

Tuesday, December 25, 2012 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: ,
Video menarik untuk ditonton dan direnungkan. Seekor ibu itik bersama beberapa anak-anaknya (anak itik) cuba untuk melintas lebuhraya yang sibuk dengan kereta-kereta yang dipandu laju. Mampukah ibu itik dan anak-anaknya selamat dalam percubaan ini? Sama-sama kita saksikan video sekeluarga itik melintas lebuhraya.Baca seterusnya...

(Video) Awasi Anak Anda Ketika Menggunakan Escalator

Tuesday, December 25, 2012 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
Amaran : Video dibawah ini amat mengejutkan dan ngeri. Mereka yang lemah semangat tidak digalakkan menonton. 

Kepada para ibubapa, awasi anak anda ketika menggunakan escalator atau berada berhampiran escalator. Apa-apa pun boleh jadi seperti dalam video di bawah. Ngeri! 


Baca seterusnya...

(Video) Ini Baru Betul-Betul Basuh Kereta Luar Dalam

Tuesday, December 25, 2012 by Unknown · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:


Baca seterusnya...

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik