6.06.2012

Penunggang Basikal Dilarang Guna Lebuhraya PLUS

Wednesday, June 06, 2012 by Unknown ·
Labels:

KUALA LUMPUR – Projek Lebuh Raya Usahasama Berhad (PLUS) menasihati penunggang basikal agar tidak menjalankan sebarang aktiviti berbasikal di semua lebuh raya kendaliannya.

Pengurus Besar Komunikasi Korporat PLUS, Khalilah Mohd Talha berkata, basikal termasuk dalam senarai kenderaan yang dilarang memasuki lebuh raya seperti yang termaktub di bawah Akta Pengangkutan Jalan (Larangan Penggunaan Jalan) 1996.

"Berbasikal di lebuh raya adalah amat berbahaya dan boleh menyebabkan kemalangan pada bila-bila masa berikutan perbezaan kelajuan yang amat ketara di antara basikal dan kenderaan lain,” katanya dalam kenyataan semalam.

Beliau berkata, lebuh raya kendalian PLUS dilengkapi dengan lorong kecemasan yang lebar kerana lorong itu sering diguna motosikal dan kenderaan yang terkandas di lebuh raya.

"Selain itu, berbasikal di lorong kecemasan di lebuh raya juga terdedah kepada risiko dilanggar oleh kenderaan-kenderaan yang hilang kawalan atau terbabas di lebuh raya,” katanya.

Sehubungan itu, PLUS meminta orang ramai yang melihat aktiviti berbasikal di lebuh raya agar menghubungi talian PLUSline 1800-88-0000 bagi membolehkan tindakan segera diambil untuk mengelak kejadian tidak diingini. – BERNAMA

sumber gambar : rempitansuperbike.blogspot.com


0 comments:

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik