5.27.2011

Kolam Penguin Terbesar di Zoo London

Friday, May 27, 2011 by MR Penyubiru · 1 comments Baca seterusnya!
Labels:

England's biggest penguin pool was unveiled today at London Zoo, complete with its own sandy beach.

The zoo's original Grade I listed penguin building built in 1934 was replaced by a small, more natural pool eight years ago, but now a 1,200 square metre pool which is four times bigger and three times deeper than their last home has opened.







sumber : Daily Mail


Baca seterusnya...

Perkhemahan Paling Ngeri Di Dunia?

Friday, May 27, 2011 by MR Penyubiru · 4 comments Baca seterusnya!
Labels:
Anda berani tidur dalam khemah seperti dalam gambar di atas? Khemah tersebut digantung pada tebing di ketinggian 4,000 kaki.

Tengok gambar jer dah rasa ngeri apatah lagi nak tidur kat dalam tu. huhu..

Camne agaknya rasa tidur dalam khemah tu yer. Anda nak cuba? kenyit













Baca seterusnya...

Kembar Tatiana dan Krista Hogan Berkongsi Otak

Friday, May 27, 2011 by MR Penyubiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:


VICTORIA - Satu pasangan kembar, Tatiana dan Krista Hogan yang bercantum di bahagian kepala dan berusia empat tahun mengejutkan doktor di British Columbia kerana mereka berkongsi minda, lapor sebuah akhbar semalam.

Sebelum doktor itu mengetahui mengenai perkongsian minda tersebut, ibunya terlebih dahulu mengetahuinya berdasarkan penelitian kelakuan mereka.

Ibu itu pernah melihat Krista berasa gembira memakan sos manakala Tatiana cuba untuk mengelak pergerakan lidahnya walaupun dia tidak menyentuh sos.

Para doktor percaya bahawa kembar berkenaan berkongsi sebahagian otak yang dikenali sebagai thalamus yang menghantar deria rasa ke bahagian cerebral cortex.

Dalam satu temu ramah dengan akhbar New York Times, ibu pasangan itu, Felicia Simms berkata, seorang kembar tersebut boleh mengetahui apa yang dilihat oleh kembar lain.

Menurutnya, salah seorang kembar itu akan memberikan reaksi 'whoa' jika perut saudaranya tersebut sudah dipenuhi dengan air jus.

Profesor Todd Feinberg yang bertugas dengan Kolej Perubatan Albert Einstein memberitahu akhbar itu: "Ia kelihatan seperti mereka sebenarnya seorang individu pada satu ketika." - Agensi (Kosmo)







Baca seterusnya...

5.26.2011

Ejen FBI Pandu Ferrari Yang Dirampas, Kemudian Terlibat Kemalangan

Thursday, May 26, 2011 by MR Penyubiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
Malang bagi seorang ejen FBI apabila kereta Ferrari yang dipandunya terbabas dan mengalami kerosakan teruk. Menambahkan malang, kereta Ferrari tersebut bukan miliknya.

Kereta Ferrari tersebut sebelum itu dilaporkan hilang oleh pemiliknya, tetapi berjaya ditemui semula oleh pihak FBI setelah melakukan siasatan. Semasa disimpan di dalam garaj FBI, ejen FBI Fred Kingston telah membawa keluar kereta Ferrari tersebut untuk dipandu. Tapi malang nasibnya apabila dia hilang kawalan dan seterusnya terbabas.

Pemilik Ferrari tersebut sedang berusaha untuk membawa kes tersebut ke mahkamah bagi menuntut ganti rugi yang sepatutnya.







sumber : Daily Mail


LEXINGTON - Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (AS) disaman syarikat Motor Insurance bagi menuntut kerugian sebanyak AS$750,000 (RM2.28 juta) kerana menyebabkan sebuah kereta Ferrari miliknya retak dan remuk.

Kereta Ferrari F30 itu yang merupakan sebuah daripada 50 buah yang terdapat di AS remuk selepas ia terlibat dalam kemalangan jalan raya pada Mei 2009.

Semasa kejadian, kereta itu dipandu oleh seorang ejen Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI), Fred Kingston yang turut dinaiki Penolong Peguam Negeri AS, J, Hamilton Thompson.

Kereta itu kemudian terbabas semasa membelok selekoh menyebabkan ia merempuh belukar dan pokok di tepi jalan raya.

Ferrari tersebut terlibat dalam kemalangan semasa kereta itu dipindahkan dari sebuah garaj di Lexington, Kentucky.

Kepala Kingston dijahit kerana luka manakala Thompson tidak mengalami sebarang kecederaan dalam nahas itu.

Kereta itu disimpan dalam garaj FBI kerana ia dicuri dari pengedarnya di Rosemont pada 2003 sebelum ditemui semula pada 2008.

Ferrari itu kini menjadi milik syarikat Motor Insurance selepas ia menyelesaikan bayaran kepada pengedar kereta itu ekoran kehilangannya.

Namun, ia disimpan dalam sebuah garaj sehingga FBI selesai menjalankan siasatan berhubung kehilangan kereta itu.

Kes tuntutan ganti rugi itu akan didengar pada Jun depan di sebuah mahkamah selepas Jabatan Keadilan AS enggan membayar ganti rugi seperti dituntut syarikat Motor Insurance. - Agensi (Kosmo)


Baca seterusnya...

Gambar Hotel Atas Pokok di Sweden

Thursday, May 26, 2011 by MR Penyubiru · 2 comments Baca seterusnya!
Labels:


STOCKHOLM - Hotel pokok untuk dihuni oleh orang ramai terdapat di sebuah kawasan hutan dekat bandar Harads, Sweden, lapor sebuah akhbar semalam.

Bilik-bilik hotel itu diletakkan pada ketinggian beberapa meter di celah-celah beberapa pokok dan diberi pelbagai nama seperti The Bird's Nest dan The Blue Cone.

Katil dan pelbagai kemudahan lain disediakan dalam kontena yang diubah suai menjadi bilik hotel termasuk tingkap kaca yang besar bagi membolehkan penghuni melihat pemandangan indah hutan.

"Idea hotel itu ialah untuk mencipta sesuatu yang selesa, hotel yang membolehkan orang ramai tinggal dengan harmoni bersama alam semula jadi di atas pokok," kata pencipta hotel tersebut, Kent Lindwall.

Dia mencipta hotel itu bersama dengan isterinya, Britta Jonsson Lindvall pada tahun lalu.

"Setiap bilik direka supaya mempunyai ciri-ciri yang berbeza dan kebanyakan bilik mempunyai dua katil, tempat duduk tetapi tiada televisyen," tambahnya.

Menurutnya, tangga kayu dan tali disediakan bagi membolehkan orang ramai menaiki hotel itu.

Hotel itu dicat dengan bahan yang membolehkan burung melihatnya pada waktu malam bagi mengelak ia dilanggar.

Kadar menginap untuk satu malam di hotel itu ialah AS$633.18 (RM1,937). - Agensi







Baca seterusnya...

Harga Spesifikasi Proton Saga FL 1.6 Executive - RM46,549

Thursday, May 26, 2011 by MR Penyubiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: ,

Hari ini dengan rasminya Proton Saga FL 1.6 Executive dilancarkan oleh Proton. Harga Proton Saga FL 1.6 Executive ialah RM46,549 (semenanjung Malaysia). Proton Saga FL 1.6 Executive ini hanya dikeluarkan dalam versi automatik dan hanya warna putih (solid white color).




Lagi gambar dan spesifikasi Proton Saga FL 1.6 Executive selepas baca serusnya..

"Anda peminat Perodua ? Ini ada berita baik untuk anda - cekidout! "





Price/Transmission AUTOMATIC TRANSMISSION
RM 46,549.00 Solid
Powertrain
Engine CamPro IAFM, 4 Cylinder, DOHC 16V
Total displacement (cc) 1597
Bore x Stroke (mm x mm) 76.0 x 88.0
Compression ratio 10
Maximum output hp(kW)/rpm 82 / 6500
Maximum torque (Nm/rpm) 148/4000
Full tank capacity (Litre) 40
Performance
Maximum Speed km/h 165
Acceleration 0-100 km/h (sec) 12.5
Fuel consumption @ 90 km/h (1/100km) 7.0
Minimum turning radius (m) 5.3
Chassis
Power Steering Hydraulic
Suspension, Front MacPherson Strut with Stabiliser bar
Suspension, Rear Torsion Beam Axle
Brake Front/Rear Ventilated Disc/Drum
Tyre/Wheel size 185/60R14 - Alloy
Dimension & Weight
Overall L x W x H (mm) 4278 x 1680 x 1520
Wheelbase (mm) 2465
Track front/rear (mm) 1446/1446
Ground clearance (mm) 150
Kerb weight (kg) 1075
Features
Tilt steering
Central door lock
Alarm & keyless entry remote
Front & rear power window
Reverse sensor
Immobiliser
Side mirror with LED turn signal
Audio Radio CD/ MP3/ USB/ Aux player
Driver's airbag with seatbelt pre-tensioner
Passenger's airbag with seatbelt
pre-tensioner

Steering wheel with audio switches
Driver seat height adjuster
Electric door mirror
Front fog lamp
Rear spoiler
Side protector moulding
Decorative body stripe
Finishing
Inner door handle Dark chrome
Air conditioner vent centre Dark chrome
Centre console panel Dark chrome
Accessories
Coil mat
First aid kit
Safety triangle
Luggage tray
Door visor
Trunk lid cover
Tinted window
Multipurpose container
Colour Variations
Solid White



sumber : Proton Edar





sumber gambar : paultan.org




Baca seterusnya...

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik