8.22.2011

Hati-Hati Buah Kurma Tiruan

Monday, August 22, 2011 by Unknown ·
Labels:

Dulu heboh pasal telur tiruan, dan kini heboh pula pasal kurma tiruan. Gambar di atas adalah perbezaan antara kurma tiruan (kiri) dan kurma asli (kanan).

Difahamkan, perbezaan antara kurma tiruan dan kurma asli ialah kurma tiruan adalah kurma gred rendah yang kemudian dicampur dengan gula merah agar lebih manis seperti kurma asli. (Sebenarnya, kurma tiruan tu adalah kurma asli juga cuma bergred rendah. Bukannya bermaksud kurma tiruan tu diperbuat dari bahan sintetik. )


GEORGE TOWN – Permintaan tinggi buah kurma semasa bulan Ramadan menyaksikan ada segelintir peniaga mengambil kesempatan dengan menjual buah kurma yang dicampur dengan bahan pemanis.

Kebiasaannya, cara ini diamalkan oleh peniaga yang menjual buah kurma secara pukal atau timbang dengan harga yang lebih rendah.

Difahamkan, peniaga atau pemborong ini mengimport buah kurma yang berkualiti rendah secara pukal sebelum diproses bagi membolehkan buah kurma ini dijual semula.

Kosmo! diberitahu, buah-buah kurma ini digaul dengan gula merah dan disimpan beberapa lama untuk sebati sebelum dicampur semula dengan buah kurma kualiti sederhana.

“Hasilnya, buah kurma kualiti rendah ini akan terasa manis seperti kurma sebenar (buah kurma yang berkualiti baik) tapi sebenarnya ia telah dicampur gula merah.

“Buah kurma jenis ini dijual secara timbang dan banyak dijual di kedai-kedai runcit atau gerai kaki lima sepanjang Ramadan,” ujar sumber yang memberitahu pernah mempraktikkan kaedah tersebut. - Kosmo


0 comments:

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik