7.14.2011

Tak Mampu Beli iPad ? Jom DIY iPad 3 !

Thursday, July 14, 2011 by MR Penyubiru ·
Labels: ,


Produk Apple iPad 2 memang menjadi kegilaan sekarang ni. Fenomena ini memang tak dapat disangkal lagi apabila mana-mana peraduan kat Malaysia ni, semua berlumba-lumba nak bagi iPad 2 sebagai hadiah utama. Hebat-hebat penangan iPad 2 ni.

Bagi mereka yang tak mampu tuk memiliki iPad 2 ni, usah risau. Kini anda boleh hasilkan sendiri iPad 2 dengan menukar komputer sedia ada kepada iPad 2.

Macam mana tu? Baca berita di bawah dan lihat video DIY iPad 3 tersebut.




BEIJING - Seorang lelaki di China, Liu Xinying menunjukkan cara-cara memasang sendiri komputer tablet menyerupai gajet popular keluaran Apple, iPad tetapi melibatkan kos yang lebih murah.

Dalam klip video 20 minit di laman perkongsian video China, Youku, lelaki itu menunjukkan cara bagaimana untuk memasang komputer tablet mirip iPad itu dengan menggunakan beberapa peralatan komputer, sebuah skrin sentuh bersama sebuah sarung serta papan kekunci.

Pada penghujung klip video berkenaan yang berjudul DIY IPAD 3, Xinying menunjukkan komputer tablet berkenaan yang sudah siap dipasang.

Komputer tablet pasang sendiri itu agak tebal dan berfungsi seperti iPad tetapi ia dijana sistem operasi Windows keluaran Microsoft.

Berita mengenai kehebatan lelaki itu seterusnya tersebar di beberapa laman web luar negara dan laman teknologi China selain laman jaringan sosial tempatan, Weibo.

Apabila dihubungi, pemuda berusia 21 tahun dari wilayah Shandong, timur China itu berkata, sejak klip video itu disiarkan di Youku pada bulan lalu dia terpaksa menolak lebih 12 permintaan orang ramai yang mahukannya membuat komputer pasang siap tersebut.

"Saya membuat komputer pasang sendiri ini untuk keseronokan sahaja," kata Xinying yang bekerja di sebuah kedai komputer di bandar raya Jinan.

"Kos untuk membuat komputer ini bersamaan 2,000 yuan (RM933)," tambahnya.

Kos tersebut adalah jauh lebih murah berbanding versi iPad 2 termurah di China yang dijual pada harga sekitar 3,688 yuan (RM1,721) manakala model iPad 64 gigabit iaitu yang paling mahal di negara berkenaan pula berharga 5,288 yuan (RM2,467). - AFP (Kosmo)


Saksikan video DIY iPad 3 dengan baca setersunya.








Tengok video ni, cam susah lah jugak nak buat. Ingatkan senang jer. hmmm.. join peraduan je lah...hehe

0 comments:

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik