4.13.2011

Isu Patin Mahal - Bukan 50 Orang Tapi 350 Orang

Wednesday, April 13, 2011 by Unknown ·
Labels:

Semalam kecoh pasal isu harga masakan ikan patin terlampau mahal sehingga mencecah RM13,000 untuk 50 orang makan. Ramailah yang berdebat tentang hal tersebut.

Hari ini lain pula ceritanya. Sebenarnya caj RM13,000 itu bukan untuk 50 orang tapi 350 orang sebenarnya. Lebih kurang RM37.++ satu kepala. Kiranya, memang berpatutan lah harga tersebut.

Haih.. macam-macam hal..selepas telur ayam difitnah kata telur palsu, kini ikan patin pula menerima nasib yang sama.. tak pasal-pasal ikan patin menjadi mangsa keadaan.. hehe

TEMERLOH 12 April – Seorang pelanggan yang dilaporkan membayar RM13,000 bagi makan tengah hari termasuk hidangan ikan patin di sebuah restoran di sini baru-baru ini, hari ini mengakui harga itu berpatutan kerana ia adalah untuk 350 orang dan bukannya 50 orang.

“Lagipun, ikan patin yang kami makan itu adalah dari sungai dan saya tahu ia memang mahal,” katanya kepada Bernama hari ini bagi menjelaskan mengenai tanggapan yang kurang tepat bahawa harga yang dikenakan itu tidak munasabah.

Pelanggan itu berkata bahawa selain ikan patin, mereka juga makan udang galah dan ikan krai, sejenis ikan sungai yang harganya juga tinggi.

Menurut beliau, persepsi mengenai harga yang dianggap tidak munasabah itu timbul, mungkin kerana ada antara 350 orang yang turut makan pada hari itu tidak tahu nilai sebenar jenis-jenis ikan yang dihidangkan.

Seorang peniaga yang mempertikaikan dakwaan kumpulan yang mendakwa membayar RM13,000 itu, berkata pelanggan berkenaan perlu menunjukkan resit jumlah yang dibayar sebagai bukti.

Peniaga yang enggan namanya disiarkan itu berkata dakwaan berkenaan secara tidak langsung boleh menjejaskan perniagaan dan industri ikan patin di Temerloh.

Seorang lagi peniaga yang hanya mahu dikenali sebagai Amran berkata, beliau menjual ikan patin muncung liar antara RM80 dan RM100 sepotong bergantung pada saiz, manakala ikan patin buah liar, berharga RM16 hingga RM28 sepotong.

Ikan patin sangkar pula RM8 hingga RM10 manakala ikan jelawat dijual antara RM30 dan RM40 sepotong — BERNAMA


1 comments:

haz said...
Wednesday, 13 April, 2011

la,350 orang ke..
mmg la 13,000..
mcm mana la blh berita silap masa mula2 keluar..

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik