3.08.2011

Saintis Realisasikan Rumah Terapung Macam Dalam Filem UP

Tuesday, March 08, 2011 by MR Penyubiru ·
Labels:


Pernah tengok filem animasi UP? Ala..kisah orang tua yang menerbangkan rumahnya dengan menggunakan beribu-biru belon yang diisi gas helium tu. Ala..cam gambar kat atas tu.

Dalam filem, apa-apa pun boleh jadi kan. Tapi tak mustahil untuk menerbangkan atau mengapungkan rumah dengan menggunakan belon. Ini kerana kumpulan dari National Geographic telah berjaya membuktikan mengapungkan rumah dengan belon.

Kumpulan yang terdiri dari beberapa saintis,jurutera, juruterbang belon dan berdozen sukarelawan berjaya mengapungkan rumah setinggi 10,000 kaki di udara dengan menggunakan 300 belon helium.


Eksperimen ini dilakukan sebagai sebahagian dari siri baru National Geographic TV bertajuk "How Hard Can it Be? "

wow! tak sabar nak tengok. Jika dilihat video footage dibawah, nampak seperti belon yang digunakan bukan belon biasa yang anak-anak kita main atau ketika birthday party, tapi belon besar punyer..

Footage video selepas ini..














sumber : Daily mail

0 comments:

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik