8.19.2010

Sudoku Paling Sukar Diselesaikan Di Dunia ?

Thursday, August 19, 2010 by MR Penyubiru ·


Bagi peminat Sudoku, cuba selesaikan sudoku di atas. Difahamkan sudoku di atas mengambil masa 3 bulan untuk dicipta! Nak cipta sudoku di atas pun ambil masa yang lama apatah lagi untuk menyelesaikannya, tentu mengambil masa yang lama juga. Sudoku di atas dikatakan sudoku paling susah di dunia (The world's toughest Sudoku).

Ia dicipta oleh Dr Arto Inkala, The brainchild of Finnish mathematical.

Dr Inkala, an environmental scientist with a doctorate in science and applied mathematics, who compiles puzzles in his spare time, said: 'Some people might make three or four lucky guesses and so be able to solve it in 15 minutes or half an hour and will wonder why it is said to be so difficult.

'But it will normally take days to solve by logic.' The puzzle was commissioned by Efamol, maker of brain-boosting omega-3 supplements, and was generated by a computer program devised by Dr Inkala.

Twenty-three of the 81 squares are already filled in - and there is only one solution. - Daily Mail





7 comments:

Zairie Husin said...
Thursday, 19 August, 2010

waw.. tgk pon dah pening

my recent post:
mari bantu cari @ sebarkan berita kehilangan adik wan nur

lya said...
Thursday, 19 August, 2010

nak try buat, tengok berapa lama boleh siap..

<-- champion sudoku kat kampus. 1st 15 minit, 2nd 1 jam 30 minit.

hehe.. tp kat sekolah dulu kalah dgn budak cina. lama tak practice ni. tak tau la boleh buat ke tak..

bArdbOO said...
Thursday, 19 August, 2010

x pernah plak sngka sudoku ni susah nk d buat..huhu..

skrgni mmg tgh gila main sudoku..tp br beginner...so msti x mampu nak buat yg nie..

moment said...
Thursday, 19 August, 2010

aku dh try buat 3 kali..
tapi xlepas!

demmm!
*dlm meeting ni je aku buat..haha

joelipan said...
Thursday, 19 August, 2010

salam..abg carca boleh pm ana di joelipan@yahoo.com...ana berharap sangat ok..10q

Mr PenyuBiru said...
Thursday, 19 August, 2010

salam joe,

saya dah emel tapi emel tu tak sah.

joe boleh hubungi saya di penyubiru@gmail.com

tcAbadi said...
Saturday, 21 August, 2010

hihihi... dah berjaya setelkan sudoku ni. catatan masa lebih kurang 2 jam setengah.

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik