6.04.2010

Staff Stesen BHP Punca Kematian Pelajar ?

Friday, June 04, 2010 by MR Penyubiru ·
Labels:


Hari ini dekat facebook tersebar cerita tentang seorang lelaki yang begitu marah dengan staff BHP stesen Cheras. Ianya berpunca dari tindakan staff tersebut yang tidak mahu meminjamkan pemadam api kepada lelaki tersebut.

Lelaki tersebut sebenarnya mahu menolong seorang mangsa kemalangan yang tersepit di dalam kereta yang sudah mula terbakar tidak jauh dari stesen BHP tersebut. Sekurang-kurangnya, jika lelaki tersebut berjaya mendapatkan pemadam api, mungkin mangsa kemalangan tersebut dapat diselamatkan. Tetapi yang berlaku sebaliknya, staff BHP tersebut berkeras tidak mahu meminjamkan pemadam api even lelaki tersebut mahu membayarnya dan menghulurkan kad pengenalannya kepada staff tersebut. Akibatnya, mangsa kemalangan tersebut tidak dapat diselamatkan dan hangus terbakar.

Luahan perasan lelaki tersebut di dalam facebook mendapat perhatian dari semua pihak dan turut keluar dalam thestar.com.my.



Ikuti cerita daripada lelaki tersebut,

FUCK BHP!!!!! FUCK BHP!!! why? let me tell you!!

this morning approx 3.20am, at Cheras Tmn Pertama roundabout,

saw a freak accident, involving a Vios, Myvi and a Lorry.

im one the first badge who arrive, mean it just happen maybe seconds ago.

Vios believe to be turtle and badly damaged. When im passing by the vios, rear passenger started to pull out the front driver and front passenger.

then when i pass the Myvi, the car was totally sardine. Heard one girl was yelling cos piined inside. I stop my car then run towards the myvi to offer a hand while calling 999 emergency line to request for ambulance and bomba.

then saw fire spark at the engine bay of myvi. while still on the phone with emergency line to provide more details, i run back to my car and drive to BHP station which is just less than 500m away from the scene.

then i request for the fire extingusher from the attendant which is kept inside. There was 4 extingusher on the ground. But the attendant refuse to pass to me.

the BHP attendant claimed dat the door cant be open.

then i shout at him, i need it! i want it! someone is pinned inside the car and its started to burn!

then the BHP attendant keep repeating he kenot borrow and open the door.

then i was like WTF! if ur kiosk is burning can u come out? then he replied yes.

then he still say he kenot open the door. Then he say his boss wont allowed to borrow. WTF!!!

then i started to amuk kicking the kiosk and punching the glass of the kiosk.

i even throw my IC to him say that if im dun return u report police.

i saw i borrow.. if i use it i will pay for it. then he keep on just smile at me.

then he ask another partner to come out. Then i start shouting and yelling at them with bad words saying dat if the girl dies you two are the murderer.

then the 2nd BHP attendant shout back at me.

i demand for their names, i told them i would complain bout them,

then the 2nd attendant copy down my number plate and said that all my acts been recorded on CCTV and he gonna report to police tumoro. I challenged him.

then i drove off back to the scene.. the car was totally burning and the poor girl was burn alive inside.

then i spoke to the Bomba and PDRM how many casualties was inside. they told me one girl.

Then i spoke to PDRM about the incident happen in BHP.. then the policemen also scold with anger WTF with them.. if i could get the fire extingushier.. the girl might be saved.

then the Policemen ask me to go police station to report a cover about the BHP, and he assured me that the stupid BHP wont get to report on me.

Personally i would like to ask, how much does 4 fire extingusher cost? isit more expensive than a life?

would like to ask the BHP petrol station’s boss! u cant afford to lose 4 fire extingusher then u better closed down your station!!!! Fuck you boss!!!!

and this is to BHP MALAYSIA!! seens your procedure to keep all safety gadget inside the kiosk… if anything happen during refueling… is your attendant gonna open the door to help? seens he claimed that the door cant be open after hours??

FUCK YOU BHP!!! FUCK YOU!!!

i personally from now on will boycott BHP… i dont know how about you all!!!

gonna give BHP HQ a call tumoro… see what the fuck will they say about this kind of safety measurement they have!!!!!

for the two BHP attendant!!! you are the murderer!!!!!

sumber : http://www.facebook.com/note.php?note_id=121923751176825


ini pula jawapan dari Pengarah Urusan BHP,

BH Petrol’s managing director Tan Kim Thiam, when contacted, expressed regret over the incident at one of their petrol stations.

He said robberies were common in those hours.

“The staff were concerned and did not respond to the request as they could not see the accident,” said Tan, who declined to comment further. - thestar


Aku harap kejadian sebegini tidak berulang lagi. Apalah sangat nilai pemadam api tersebut jika hendak dibandingkan dengan nilai nyawa manusia. Lagipun, takkan situasi kecemasan dan situasi rompakan tak dapat dibezakan.


p/s : Sekarang ni banyak sangat kemalangan yang berakhir dengan kebakaran. Ada pendapat mengatakan ianya berpunca dari menggunaka petrol RON95. Pihak yang bertanggungjawab harus mengkasi perkara ini sebelum makin banyak nyawa yang melayang akibat kebakaran kereta.

6 comments:

s h a f i q h a s h i m _____ said...
Saturday, 05 June, 2010

ya allah :( kesiannya mangsa.
aku pernah gak jadi mcm ni. tapi bukan kerta terbakar , cuma excident biasa.

aku gi kat pejabat terdekat , nak pinjam kotak kecemasan , dia tak kasi walaupun aku dah cuba terangkan betul2 kat dia. tapi nasib bek la mangsa excident tu tak de pape.

Musafir Cyber said...
Saturday, 05 June, 2010

2 orang tu mesti dah kena pecat..
buang masa je bertengkar.
kalo bagi je ape salahnya.

fazemy said...
Saturday, 05 June, 2010

Bdk2 BP tu pun takut nak bukak pintu. SKrg kan byk kes2 menipu ni. ckp ada emergency last2 di rompak bunuhnya kita. Yang mntk pmdm api tu pun sama gak..trlalu cemas smpai ketuk2 cermin org..manalah tak cuak bdk2 BP tu. Patut merayu2 smbil menangis dptla kot.

kesian bdk pompuan tu. mati slow2 dgn cara camtu. sedih dgr cerita ni.

Jue said...
Saturday, 05 June, 2010

“The staff were concerned and did not respond to the request as they could not see the accident,” said Tan

jawapan bodoh dr pengarah bhp.. kan lelaki tu dh campakkn ic dia kat staff bhp.. klu nk merompak takkn le org tu berani nak tinggalkn ic.. klu staff bhp concern sgt dh tentu dorg pn g skali dgn lelaki tu selamatkn mangsa, br le nmpk accident tu dpn mata dorg... alasan je semua nie..

Mr PenyuBiru said...
Saturday, 05 June, 2010

shafighashim,
nampaknya kesedaran kemanusiaan dikalangan rakyat Msia masih rendah.huhu..

musafir cyber,
tu la pasal. bagi jer apa masalahnya. bukannye mahal sgt pemadam api tu.lagipun lelaki tu nak bayar.

fazemy,
tapi lelaki tu dah siap hulur kad pengenalan lagi.takkan nak merompak kut. CCTV pun ade, no plate pun dah catat.

jue,
biasalah tu.. alasan mesti ada tuk kaver line wpun kekadang alasan tu tak masuk akal.

apa pula alasan mereka kalu mangsa kemalangan tu saudara mara mereka sendiri yer. menyesal tak sudah aaa.

redriben said...
Monday, 07 June, 2010

masalahnye, RON95 tu punca kebkaran kete ke? dah wat kajian ye? sbb saya penggemar myk RON95. sbb murah.. tapi phk BHP mmg la tak patut. tu lah, jgn sokong keluaran Yahudi.perangai pekerja pon dah tjuk mcm tu. tambah yahudi sendiri. ermm..

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik