4.09.2010

Bahaya Minum Air Tin Tanpa Dibasuh

Friday, April 09, 2010 by MR Penyubiru ·
Labels:


Hati-2 jgn kita terima musibah seperti di bawah ini.
Punca kejadian kecil aje; tapi akibat yang kita
kena tanggung begitu besar.

Subject: Air kencing tikus...

Baru-baru ini saya berjumpa dengan seorang
kawan saya di Bangi

untuk berbual kerana dah lama tak berjumpa.
Dia bagitahu yang dia baru jer
balik dari menguruskan jenazah di negeri di selatan tanahair
kerana salah seorang bapa kawannya telah
meninggal dunia kerana disyaki
keradangan otak.

Menurut beliau sukar dia nak
percaya kejadian yang
berlaku kepada arwah kawan bapanya. Kerana
arwah nie sihat sepanjang
hari sebelum meninggal.

Tiba-tiba jer kena macam
strok masa kat umah
dia.

Terus jatuh pengsan tak sedarkan diri
sehinggalah ke akhir hayat
beliau.

Keluarga arwah pun bawa ler bapanyer tu ker
klinik. Doktor yang periksa
arwah nie bagi tahu dia kena strok.
Dia terus refer
kes ni ke hospital besar.
Sampai jer ke hospital terus kes nie
dirujuk ke bahagian ER.
Doktor yang pekse arwah nie cakap takdelah pulak
tanda-tanda kena strok.
Bila buat pemeriksaan CT pada bahagian kepala arwah doktor kat situ semua terkejut
sebab ada sesuatu kat dalam sistem otak arwah.
Bila diaorang check pun check diaorang
dapati ada sejenis cairan di dalam otak arwah.

Doktor amik sample apa yang patut pada arwah.
Tapi saya tak pasti samada dia amik
kat kepala jer atau kat bahagian lain.
Bila dibuat ujikaji di makmal doktor kat makmal tu heran macam mana
cairan sample yang dia amik tu mengandungi peratusan
tertinggi kandungan asid yang
sering terdapat pada air KENCING TIKUS.


Semua orang heran macam mana kencing tikus nie
boleh ada pada sistem otak arwah.
Doktor bertanya dengan family arwah ada ke arwah ambil
apa-apa makanan di luar rumah baru-baru nie.

Mengikut family arwah, arwah nie bukan lah jenis yang
suka makan kat luar.

Dia nie suka makan apa yang masak oleh isterinya jer.
Tikus pun tak penah nak ada dalam
umah diaorang.
Bila diselidik semula barulah family arwah nie teringat
yang arwah baru-baru nie ada beli beberapa air
minuman dalam tin.

kalau tak silap saya air tin bergas.
Doktor minta pagawainya ke umah arwah
bawa sample dalam air tin tu untuk diuji.

Setelah diuji, kandungan air dalam tin tu
tak menunjukkan apa-apa tanda ada kesan air kencing.

AKAN TETAPI pegawai makmal menguji sampel pada
permukaan air tin tu.
Doktor pun dapatlah jawapan macam mana arwah nie
kena jangkitan pada otaknya.

Rupa-rupanya air dalam tin tak tercemar, yang
tercemarnya adalah
permukaan air tin tue jer.
Mengikut doktor tu mungkin tikus telah
merayap pada air tin tu sebelum tikus tu kencing
pada air tin yang arwah beli.

Kalau dilihat secara fizikal manalah
mata kasar kita nie boleh
nampak kesan air kencing tikus nie kalau air
kencing tu dah kering.

Jadi kepada semua rakyat malaysia,
berhati-hatilah bila saudara dan saudari
membeli mana-mana barangan jenis tin atau
berbentuk makanan yang dipack
dari mana-mana kedai atau supermarket kerana
dikhuatiri perkara nie
berulang.
Pasti bekas tin atau makanan
dipack yang dibeli dicuci sebelum
digunakan atau diminum atau dimakan.

Kita semua pun tahu bahawa tikus nie keje dia merayap
kita tak boleh nak salahkan
dia dah fitrah dia macam tu.....dan
kita pun tahu yang tikus nie membawa pelbagai penyakit.

Jadi kita kenalah berhati-hatilah ketika membeli
barangan untuk
keperluan nutrien dan diet kita seharian.

Akhir sekali kita sedekahkanlah Al-Fatihah kepada arwah
semoga roh arwah dicucuri Rahmat
dan ditempatkan bersama-sama mereka yang beriman.

sumber : mesra.net forum





1 comments:

AISYAH HANI said...
Friday, 09 April, 2010

ee.. takutnya.. pasni ni memang nak kena basuh la tin2 yang beli kat kedai tu.

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik