7.25.2009

Kuatnya main sampai bengkok

Saturday, July 25, 2009 by Mr PenyuBiru · 2 comments Baca seterusnya!
Labels:Baca seterusnya...

11 things that need to avoid

Saturday, July 25, 2009 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:Baca seterusnya...

TEKA TEKI PALING SENGAL!

Saturday, July 25, 2009 by Mr PenyuBiru · 1 comments Baca seterusnya!
Labels:
1)Dalam byk2, Kain apa yang paling berat di dunia?

* = Kain songket cap Gajah Duduk2)Soalan matematik, 2 apek tolak 1 nyonya jadi apa?* = Jatuh la nyonya tu...3)Ibunya satu, anaknya beribu, apa dia?

* = Penyapu


4)Kalau 1 + 1 = 2, jawapan lain dia apa?

* = Jawapan lain salah la...


5)Ibunya diurut, anaknya dipijak.

* = Tangga


6)Pokok apa bila manusia nampak dia lari?

* = Pokok nak tumbang la...


7)Lagu apa yang semua orang di dunia ini boleh menyayikannya?

* = Lagu 'Happy Birthday'lagi...


8)Air apakah yang paling berani sekali?

* = Air terjun


9)Sungai apa yang paling kurus di dunia?

* = 'Slim River'


10)Sungai apakah yang tiada air?

* = Sungai di dalam peta


11)Buah apa bila dia masak dia timbul?

* = Buah Melaka


12)Kalau semua manusia jadi ikan, ikan jadi apa?

* = Jadi banyak la...


13)Apakah persamaan antara ikan kod dengan kod gitar?

* = Kedua-duanya boleh digoreng


14)Ikan apakah yang mempunyai ketiak?

* = Ikan duyung
Baca seterusnya...

HOTEL IN CHINA

Saturday, July 25, 2009 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
Baca seterusnya...

Pramugari koma di tanah suci

Saturday, July 25, 2009 by Mr PenyuBiru · 1 comments Baca seterusnya!
Labels:
Untuk renungan bersama ......

Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah dan membantu ayah saya menguruskan jemaah haji dan umrah, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik. Bagaimanapun, dalam banyak-banyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila.

Ianya berlaku kepada seorang wa nita yang berusia di pertengahan 30-an.Kejadian itu berlaku pada pertengahan 1980-an semasa saya menguruskan satu rombongan haji. Ketika itu umur saya 20 tahun dan masih menuntut di Universiti Al-Azhar, Kaherah. Kebetulan ketika itu saya balik ke Mekah sekejap untuk menghabiskan cuti semester.

Saya menetap di Mekah mulai 1981 selepas menamatkan pengajian di Sekolah Agama Gunung Semanggol, Perak. Keluarga saya memang semuanya di Mekah, cuma saya seorang saja tinggaldengan nenek saya di Perak. Walaupun masih muda, saya ditugaskan oleh bapa saya, Haji Nasron untuk menguruskan jemaah haji dan umrah memandangkan saya adalah anak sulung dalam keluarga..

Berbalik kepada cerita tadi, ketibaan wa nita tersebut dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji.

Sebaik sampai, saya membawa mereka menaiki bas dan dari situ, kami menuju ke Madinah. Alhamdulillah, seg alan ya berj alan lancar hinggalah kami sampai di Madinah. Tiba di Madinah, semua orang turun dari bas berkenaan. Turunlah mereka seorang demi seorang sehingga tiba kepada giliran wa nita terbabit..

Tapi tanpa apa-apa sebab, sebaik sahaja kakinya mencecahkan bumi Madinah, tiba-tiba wa nita itu tumbang tidak sedarkan diri. Sebagai orang yang dipertanggungjawabk an mengurus jemaahitu, saya pun bergegas menuju ke arah wa nita berkenaan. "Kakak ni sakit," kata saya pada jemaah-jemaah yang lain. Suasana yang tadinya tenang serta merta bertukar menjadi cemas.Semua jemaah nampak panik dengan apa yang sedang berlaku.

"Badan dia panas dan menggigil. Kakak ni tak sedarkan diri, cepat tolong saya...kita bawa dia kehospital," kata saya.Tanpa membuang masa, kami mengangkat wa nita tersebut dan membawanya ke hospital Madinah yang terletak tidak jauh dari situ. Sementara itu, jemaah yang lain dihantar ke tempat penginapan masing-masing.

Sampai di hospital Madinah, wa nita itu masih belum sedarkan diri. Berbagai-bagai usaha dilakukan oleh doktor untuk memulihkannya, namun semuanya gagal. Sehinggalah ke petang,wa nita itu masih lagi koma. Sementara itu, tugas mengendalikan jemaah perlu saya teruskan. Saya terpaksa meninggalkan wa nita tersebut terlantar di hospital berkenaan. Namun dalam kesibukan menguruskan jemaah, saya menghubungi hospital Madinah untuk mengetahui perkembangan wa nita tersebut.

Bagaimanapun, saya diberitahu dia masih tidak sedarkan diri. Selepas dua hari, wa nita itu masih juga tidak sedarkan diri. Saya makin cemas, maklumlah, itu adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan situasi seperti itu. Memandangkan usaha untuk memulihkannya semuanya gagal, maka wa nita itu dihantar ke Hospital Abdul Aziz Jeddah untuk mendapatkan rawatanlanjut sebab pada masa itu hospital di Jeddah lebih lengkap kemudahannya berbanding hospital madinah. Namun usaha untuk memulihkannya masih tidak berhasil.

Jadual haji mesti diteruskan. Kami bertolak pula ke Mekah untuk mengerjakan ibadat haji. Selesai haji, sekali lagi saya pergi ke Jeddah. M alan gnya, bila sampai di Hospital King Abdul Aziz, saya diberitahu oleh doktor bahawa wa nita tersebut masih koma. Bagaimanapun, kata
doktor, keadaannya stabil. Melihat keadaannya itu, saya ambil keputusan untuk menunggunya di hospital.

Selepas dua hari menunggu, akhirnya wa nita itu membuka matanya. Dari sudut matanya yang terbuka sedikit itu, dia memandang ke arah saya. Tapi sebaik saja terpandang wajah saya, wa nita tersebut terus memeluk saya dengan erat sambil menangis teresak- esak. Sudah tentu saya terkejut sebab saya ni bukan muhrimnya. Tambahan pula kenapa saja dia tiba-tiba menangis??

Saya bertanya kepada wa nita tersebut, "Kenapa kakak menangis?" "Mazlan... kakak taubat dah
Lan. Kakak menyesal, kakak takkan buat lagi benda-benda yang tak baik. Kakak bertaubat, betul-betul taubat."

"Kenapa pulak ni kak tiba-tiba saja nak bertaubat?" tanya saya masih terpinga-pinga. Wa nita itu terus menangis teresak-esak tanpa menjawab pertanyaan saya itu. Seketika kemudian dia bersuara, menceritakan kepada saya mengapa dia berkelakuan demikian, cerita yang bagi saya perlu diambil iktibar oleh kita semua. Katanya, "Mazlan, kakak ni sudah berumah tangga, kahwin dengan lelaki orang putih. Tapi kakak silap. Kakak ini cuma Islam pada nama dan keturunan saja. Ibadat satu apa pun kakak tak buat. Kakak tak sembahyang, tak puasa, semua am alan ibadat kakak dan suami kakak tak buat.

Rumah kakak penuh dengan botol arak. Suami kakak tu kakak sepak terajang, kakak pukul-pukul saja," katanya tersedu-sedan."Habis yang kakak pergi haji ini?"

"Yalah...kakak tengok orang lain pergi haji, kakak pun teringin juga nak pergi."

"Jadi apa sebab yang kakak menangis sampai macam ni sekali. Ada sesuatu ke yang kakak alami semasa sakit?" tanya saya lagi.

Dengan suara tersekat-sekat, wa nita itu menceritakan, "Mazlan...Allah itu Maha Besar, MahaAgung, Maha Kaya. Semasa koma tu, kakak telah diazab dengan seksaan yang benar-benar pedih atas segala kesilapan yang telah kakak buat selama ini.

"Betul ke kak?" tanya saya, terkejut.

"Betul Mazlan. Semasa koma itu kakak telah ditunjukkan oleh Allah tentang balasan yang Allah beri kepada kakak. Balasan azab Lan, bukan balasan syurga. Kakak rasa seperti diazab di neraka. Kakak ni seumur hidup tak pernah pakai tudung. Sebagai balasan, rambut kakak ditarikdengan bara api. Sakitnya tak boleh nak kakak ceritakan macam mana pedihnya. Menjerit-jerit kakak minta ampun minta maaf kepada Allah."

"Bukan itu saja, buah dada kakak pula diikat dan disepit dengan penyepit yang dibuat daripada bara api, kemudian ditarik ke sana-sini... putus, jatuh ke dalam api neraka. Buah dada kakak rentung terbakar, panasnya bukan main. Kakak menjerit, menangis kesakitan.. Kakak masukkan tangan ke dalam api itu dan kakak ambil buah dada tu balik." tanpa mempedulikan pesakit lain dan jururawat memerhatikannya wa nita itu terus bercerita.

Menurutnya lagi, setiap hari dia diseksa, tanpa henti, 24 jam sehari. Dia tidak diberi peluang langsung untuk berehat atau dilepaskan daripada hukuman sepanjang masa koma itu dilaluinya dengan azab yang amat pedih.

Dengan suara tersekat-sekat, dengan air mata yang makin banyak bercucuran, wa nita itu meneruskan ceritanya, "Hari-hari kakak diseksa. Bila rambut kakak ditarik dengan bara api, sakitnya terasa seperti nak tercabut kulit kepala.. Panasnya pula menyebabkan otak kakak terasaseperti menggelegak. Azab itu cukup pedih...pedih yang amat sangat...tak boleh nak diceritakan. "sambil bercerita, wa nita itu terus meraung, menangis teresak-esak. Nyata dia betul-betul menyesal dengan kesilapannya dahulu.

Saya pula terpegun, kaget dan menggigil mendengar ceritanya. Begitu sekali balasan Allah kepada umatnya yang ingkar. "Mazlan...kakak ni nama saja Islam, tapi kakak minum arak, kakak main judidan segala macam dosa besar.

Kerana kakak suka makan dan minum apa yang diharamkan Allah, semasa tidak sedarkan diri itu kakak telah diberi makan buah-buahan yang berduri tajam. Tak ada isi pada buah itu melainkan duri-duri saja. tapi kakak perlu makan buah-buah itu sebab kakak betul-betul lapar. "Bila ditelan saja buah-buah itu, duri-durinya menikam kerongkong kakak dan bila sampai ke perut, ia menikam pula perut kakak.

Sedangkan jari yang tercucuk jarum pun terasa sakitnya, inikan pula duri-duri besar menyucuk kerongkong dan perut kita. Habis saja buah-buah itu kakak makan, kakak diberi pula makan bara-bara api. Bila kakak masukkan saja bara api itu ke dalam mulut, seluruh badan kakak rasa seperti terbakar hangus.

Panasnya cuma Allah saja yang tahu. Api yang ada di dunia ini tidak akan sama dengan kepanasannya. Selepas habis bara api, kakak minta minuman, tapi...kakak dihidangkan puladengan minuman yang dibuat dari nanah. Baunya cukup busuk. Tapi kakak terpaksa minum sebab kakak sangat dahaga.Semua terpaksa kakak lalui...azabnya tak pernah rasa, tak pernah kakak alami sepanjang kakak hidup di dunia ini."

Saya terus mendengar cerita wa nita itu dengan tekun.. Terasa sungguh kebesaran Allah. "Masa diazab itu, kakak merayu mohon kepada Allah supaya berilah kakak nyawa sekali lagi, berilah kakak peluang untuk hidup sekali lagi. Tak berhenti-henti kakak memohon. Kakak kata kakakakan buktikan bahawa kakak tak akan ulangi lagi kesilapan dahulu. Kakak berjanji tak akan ingkar perintah allah akan jadi umat yg soleh. Kakak berjanji kalau kakak dihidupkan semula, kakak akan tampung segala kekurangan dan kesilapan kakak dahulu, kakak akan mengaji,akan sembahyang, akan puasa yang selama ini kakak tinggalkan.. "

Saya termenung mendengar cerita wa nita itu. Benarlah, Allah itu Maha Agung dan Maha Berkuasa.. Kita manusia ini tak akan terlepas daripada balasannya. Kalau baik am alan kita maka baiklah balasan yang akan kita terima, kalau buruk am alan kita, maka azablah kita di akhiratkelak. Alhamdulillah, wa nita itu telah menyaksikan sendiri kebenaran Allah..

"Ini bukan mimpi Mazlan. Kalau mimpi azabnya takkan sampai pedih macam tu sekali. Kakak bertaubat Mazlan, kakak tak akan ulangi lagi kesilapan kakak dahulu. Kakak bertaubat... kakak taubat nasuha," katanya sambil menangis-nangis.

Sejak itu wa nita berkenaan benar-benar berubah. Bila saya membawanya ke Mekah, dia menjadi jemaah yang paling warak. Amal ibadahnya tak henti-henti. Contohnya, kalau wa nita itu pergi ke masjid pada waktu maghrib, dia cuma akan balik ke biliknya semula selepas sembahyang subuh.

"Kakak...yang kakak sembahyang teruk-teruk ni kenapa. Kakak kena jaga juga kesihatan diri kakak. Lepas sembahyang Isyak tu kakak baliklah, makan nasi ke, berehat ke..." tegur saya.

"Tak apalah Mazlan. Kakak ada bawa buah kurma. Bolehlah kakak makan semasa kakak lapar." menurut wa nita itu, sepanjang berada di dalam Masjidil Haram, dia mengqadakan semulasembahyang yang ditinggalkannya dahulu.

Selain itu dia berdoa, mohon kepada Allah supaya mengampunkan dosanya. Saya kasihan melihatkan keadaan wa nita itu, takut kerana ibadah dan tekanan perasaan yang keterlaluan dia akan jatuh sakit pula. Jadi saya menasihatkan supaya tidak beribadat keterlaluan hingga mengabaikan kesihatannya.

"Tak boleh Mazlan.. Kakak takut...kakak dah merasai pedihnya azab tuhan. Mazlan tak rasa, Mazlan tak tau. Kalau Mazlan dah merasai azab itu, Mazlan juga akan jadi macam kakak.
Kakak betul- betul bertaubat."

Wa nita itu juga berpesan kepada saya, katanya, "Mazlan, kalau ada perempuan Islam yang tak pakai tudung, Mazlan ingatkanlah pada mereka, pakailah tudung. Cukuplah kakak seorang saja yang merasai seksaan itu, kakak tak mau wa nita lain pula jadi macam kakak. Semasa diazab, kakak tengok undang-undang yang Allah beri ialah setiap sehelai rambut wa nita Islam yangsengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan muhrimnya, maka dia diberikan satu dosa. Kalau 10 orang lelaki bukan muhrim tengok sehelai rambut kakak ini, bermakna kakak mendapat 10 dosa."

"Tapi Mazlan, rambut kakak ini banyak jumlahnya, beribu-ribu. Kalau seorang tengok rambut kakak, ini bermakna beribu-ribu dosa yang kakak dapat. Kalau 10 orang tengok, macam mana? Kalau 100 orang tengok? Itu sehari, kalau hari-hari kita tak pakai tudung macam kakak ni??? Allah..."

"Kakak ber azam , balik saja dari haji ini, kakak akan minta tolong dari ustaz supaya ajar suami akak sembahyang, puasa, mengaji, buat ibadat. Kakak nak ajak suami pergi haji. Seperti mana kakak, suami kakak tu Islam pada nama saja. Tapi itu semua kesilapan kakak. Kakak sudah
bawa dia masuk Islam, tapi kakak tak bimbing dia. Bukan itu saja, kakak pula yang jadi seperti orang bukan Islam."

Sejak balik dari haji itu, saya tak dengar lagi apa-apa cerita tentang wa nita tersebut. Bagaimanapun, saya percaya dia sudah menjadi wa nita yang benar-benar solehah. Adakah diaberbohong kepada saya tentang ceritanya diazab semasa koma? Tidak. Saya percaya dia bercakap benar. Jika dia berbohong, kenapa dia berubah dan bertaubat nasuha?

Satu lagi, cubalah bandingkan azab yang diterimanya itu dengan azab yang digambarkan oleh Allah dan Nabi dalam Al-Quran dan hadis. Adakah ia bercanggah? Benar, apa yang berlaku itu memang kita tidak dapat membuktikannya secara saintifik, tapi bukankah soal dosa dan pahala,
syurga dan neraka itu perkara ghaib? Janganlah bila kita sudah meninggal dunia, bila kita sudahdiazab barulah kita mahu percaya bahawa "Oh... memang betul apa yang Allah dan Rasul katakan. Aku menyesal.... . " itu dah terlambat.

REBUTLAH 5 PELUANG INI SEBELUM TIBA 5 RINTANGAN

WAKTU KAYA SEBELUM MISKIN, WAKTU SENANG SEBELUM SIBUK, WAKTU SIHAT SEBELUM SAKIT, WAKTU MUDA SEBELUM TUA DAN WAKTU HIDUP SEBELUM MATI

" SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT...."Baca seterusnya...

7.24.2009

Taman Yang Sedap Mata Memandang

Friday, July 24, 2009 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:Baca seterusnya...

Sooo Funny Comical Cartoons

Friday, July 24, 2009 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:Baca seterusnya...

Harap-harap Perempuan Ni Bukan Jiran Aku

Friday, July 24, 2009 by Mr PenyuBiru · 3 comments Baca seterusnya!
Labels:

SOALAN:

SAYA wanita pertengahan umur dan kini menjadi isteri kedua. Sebelum ini perkahwinan pertama saya gagal selepas diceraikan suami pertama yang tidak bertanggungjawab.

Ketiga-tiga anak saya sudah besar dan boleh berdikari. Tiga tahun lalu saya berkahwin kali kedua dengan suami orang tanpa pengetahuan isteri pertamanya. Segala keperluan saya diberikan oleh suami baru termasuk sebuah rumah.


Pada asalnya, rumah itu dibeli untuk isteri pertamanya, namun ia ditukar milik ke atas nama saya selepas suami berbohong dengan mengatakan rumah berkenaan sudah dilelong bank.

Suami jarang balik untuk bersama saya, mungkin kerana dia sibuk dengan isteri pertama. Namun, saya tidak kisah kerana itu sebahagian perjanjian yang kami berdua sudah persetujui.

Saya tidak tahu mana hala tuju isteri pertamanya dan saya tidak pernah mahu ambil tahu. Apa yang saya ingin kongsikan dengan Dang Setia ialah sejak beberapa bulan kebelakangan ini hati saya terpaut dengan seorang jiran.

Dia suami orang, punyai isteri yang agak cantik dan ada empat anak yang sudah besar. Mungkin si dia tidak memahami gerak laku saya yang bersahaja untuk cuba menggodanya.

Saya amat cemburu melihat kebahagiaan mereka sekeluarga dan menjadi amat benci melihat isterinya. Pelbagai cara sudah saya lakukan untuk mendekati si dia dan menyakiti hati isterinya.

Dang Setia, saya berasa seperti sudah jatuh cinta buat kali ketiga. Saya perhatikan si dia baik orangnya, bertanggungjawab dan rajin ke masjid bersama dua anak lelakinya. Selepas pulang dari masjid dia akan keluar berkerja bersama-sama isteri dan anak-anaknya.

Adakalanya saya sengaja melakukan perkara di luar batasan terutama pada awal pagi. Adakalanya tidak kira waktu. Pelbagai taktik dan teknik saya lakukan dengan harapan si dia akan menoleh dan bertegur sapa dengan saya.

Setakat ini semua usaha saya gagal, tapi saya belum putus asa dan tidak akan jemu untuk terus berusaha mendekatinya. Tolonglah saya Dang Setia, apa perlu saya lakukan kerana saya benar-benar terpikat kepadanya.

ISTERI RESAH,

Kuala Lumpur

Jawapan:

Puan minta tolong daripada Dang Setia dengan menekankan puan benar-benar terpikat dengan jiran puan yang berstatus suami orang itu. Adakah itu bermaksud puan mahu Dang Setia memberi tip atau cara-cara bagaimana memikat suami orang dengan berkesan?

Jika itu yang puan inginkan, maaf Dang Setia tidak dapat membantu kerana Dang Setia sama sekali tidak mahu bersubahat melakukan perkara dilarang Allah.

Apa yang dapat Dang Setia bantu ialah memberi nasihat kepada puan supaya insaf dan sedar apa yang puan lakukan sekarang adalah satu kesalahan. Jadi, puan perlu segera menghentikannya sebelum timbul masalah pada masa depan.

Dang Setia yakin, puan cukup tahu sebagai umat Islam, dalam apa jua perkara yang kita lakukan, hukum agama wajib menjadi perkiraan utama. Jika apa yang kita lakukan berdosa, tinggalkan ia dan ketepikan semua sebab serta alasan lain.

Soal cinta, rindu dan sebagainya bukan alasan yang mampu mengatasi peraturan ditetapkan Allah. Biarpun puan belum lagi menjalin apa-apa hubungan dengan jiran berkenaan, perasaan cinta puan terhadapnya serta usaha puan memikatnya, sudah jelas perbuatan curang pada suami yang hukumnya berdosa.

Adakah puan cukup kuat atau hebat dan sanggup menghadapi seksaan Allah di akhirat, hanya kerana cinta dan rindu pada seorang lelaki lain yang beristeri dan mempunyai anak?

Subjek utama di sini mudah saja iaitu berfikir dan bertindaklah dengan mengikut akal fikiran yang waras serta panduan syariat Islam, bukannya mengikut gejolak hawa nafsu.

Apa yang puan lakukan sekarang jelas mengikut nafsu. Jadi, kembalilah ke landasan kehidupan yang sebenar sebelum puan tergelincir lebih jauh.

Jangan lupa, puan sudah bersuami. Biarpun puan berstatus isteri kedua dan puan tak kisah suami puan jarang pulang untuk bersama puan, itu tidak bermakna puan boleh curang kepada suami.

Selagi bergelar isteri, tidak kisahlah isteri keberapa sekalipun, puan tetap terikat dengan perilaku serta tanggungjawab sebagai isteri. Gagal mematuhi peraturan dan tanggungjawab itu, puan berdosa kepada suami dan Allah SWT.

Pada pandangan Dang Setia, masalah yang membelenggu diri puan banyak berpunca daripada kegagalan puan dan suami menjalani cara kehidupan berumah tangga sebagaimana disarankan Islam.

Dalam Islam jelas dinyatakan tempat seorang isteri adalah di sisi suami dan begitu juga sebaliknya. Ini bukan bermakna seorang suami isteri disuruh berkepit 24 jam, tapi ia bermaksud, perhubungan antara suami isteri perlu rapat.

Untuk mewujudkan hubungan yang rapat, sudah tentu cara terbaik ialah suami isteri perlu tinggal bersama. Jikapun suami berkahwin lebih daripada satu, dia wajib bersikap adil dengan membuat jadual penggiliran di antara isteri-isterinya.

Secara mudah, Islam menyarankan jika kita sudah berkahwin, hiduplah cara orang sudah berkahwin dan bukan seperti orang bujang. Sebagai Pencipta kita, semestinya arahan Allah ini baik dan sesuai dengan fitrah semula jadi kita.

Jika kita tidak mengikut saranan ini, bermakna kita melakukan sesuatu yang bertentangan dengan fitrah manusia. Justeru, akan tercetuslah masalah dalam kehidupan kita.

Sehubungan itu, Dang Setia menasihatkan puan supaya perbetulkanlah cara hidup puan dan suami. Puan tidak boleh berkata tidak kisah biarpun suami jarang pulang kerana ia sudah dipersetujui sejak awal.

Hakikatnya, puan kena kisah. Ini kerana, disebabkan tidak kisahlah puan kini berasa kesunyian, hingga terdorong melakukan kemungkaran selepas timbul perasaan cinta terhadap suami orang.

Jika cara hidup puan tidak berubah, puan berisiko tinggi untuk terus melakukan perbuatan bertentangan ajaran Islam. Justeru, tegur suami dengan berhemah supaya dia bersikap adil terhadap kedua-dua isterinya.

Suami yang mengamalkan poligami perlu faham jika dia gagal menjalankan tanggungjawabnya dan kegagalan itu menjadi punca isterinya melakukan kemungkaran, suami berkenaan turut bertanggungjawab terhadap dosa isterinya.

Akhir sekali, bersyukur dan hargailah perkahwinan yang puan miliki kini. Puan pernah gagal dalam perkahwinan pertama, jadi puan sepatutnya belajar daripada kegagalan itu dan memastikan perkahwinan kedua puan tidak menempuh jalan serupa.Baca seterusnya...

Glass!!!!!!!! So pretty...::

Friday, July 24, 2009 by Mr PenyuBiru · 1 comments Baca seterusnya!
Labels:Baca seterusnya...

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik