5.23.2009

Cara-cara Membuat Sticky Post

Saturday, May 23, 2009 by Mistaken Identity · 1 comments Baca seterusnya!
Labels:
Semalam aku dah bagitau camne nak buat entri schedule. Hari ni sambungan kepada entri tersebut, iaitu membuat sticky post.

Sticky post ni akan menjadikan entri anda akan berada di paling atas di antara entri² lain untuk tempoh masa yang telah ditetapkan. Biasanya orang buat sticky post ni bila ada sesuatu pemberitahuan atau pengumuman. Contohnya, anda nak bagitau yang kucing belaan anda telah selamat melahirkan 3 ekor anak kucing. Seekor tu kaler hitam sebijik cam kucing jantan jiran sebelah. Sekadar menyebut contoh saje, entri mungkin berbeza bagi setiap blogger.


Ok, camne caranya nak buat sticky post ni.

1. Caranya senang saje. Anda buat entri cam biasa. Cam selalu anda buat lah. Dah selesai buat entri tu, apalagi tekan butang publish la.

2. Selepas tekan butang publish, tentu akan keluar mesej seperti dibawah.



3. Klik menu "Edit post" . Nanti akan dipaparkan semula ruang editor entri tersebut.

4. Masa ni, baru boleh anda set kan tarikh entri tersebut. (camne nak set kan tarikh tersebut, kan saya dah ajar pada n3 semalam) Sila masukkan tarikh due date entri tersebut atau dengan kata lain, sampai bila anda mahu sticky post tersebut berada kat atas sekali.

5. Bila dah tukar tarikh, klik butang "Publish" sekali lagi.

Done!

Senang je kan.

Selamat mencuba ! peace

ps : buat tutorial ni dalam keadaan mengantuk. so, malas nak melalut panjang²..


lagi tutorial atau tips dari aku boleh didapati di sini dan juga di sini.


-



Baca seterusnya...

Sotong berkepala manusia ???

Saturday, May 23, 2009 by Mistaken Identity · 1 comments Baca seterusnya!
Labels:







Baca seterusnya...

Upcoming Cars 2010 ??

Saturday, May 23, 2009 by Mistaken Identity · 1 comments Baca seterusnya!
Labels: ,












Baca seterusnya...

Gibraltar's Airport

Saturday, May 23, 2009 by Mistaken Identity · 1 comments Baca seterusnya!
Labels:








Baca seterusnya...

5.22.2009

Dangerous Journey

Friday, May 22, 2009 by Mistaken Identity · 2 comments Baca seterusnya!
Labels:












Baca seterusnya...

Creative Chairs

Friday, May 22, 2009 by Mistaken Identity · 1 comments Baca seterusnya!
Labels:










Baca seterusnya...

Guide For Future Parents

Friday, May 22, 2009 by Mistaken Identity · 3 comments Baca seterusnya!
Labels: ,
mak aii pegang kepala angkat baby ... haha..gelakguling


ini bawak baby ke bawak barang² ... haha..gelakguling





mak aii!! tinggi giler lambung baby. ... haha..gelakguling





tang bapak jilat susu yang tak tahan tu.... haha..gelakguling




adoiilaa...gelakguling

Baca seterusnya...

The Top 4 Poses

Friday, May 22, 2009 by Mistaken Identity · 3 comments Baca seterusnya!
Labels:
Pose No. 1





Pose No. 2



Pose No. 3



And the winner is...


.

..
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.

.
.








ihikhik
Baca seterusnya...

5.21.2009

Cara-Cara Membuat Entri Berjadual (Schedule Post)

Thursday, May 21, 2009 by Mistaken Identity · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
Kita kembali lagi dalam ruangan tips berblog bersama abang penyu! hehe... kenyit sengihnampakgigi

Kali ni abang penyu mahu bagitau kepada yang tak tau (yang dah tau duk diam² yer) tentang camne nak buat entri berjadual atau omputih cakap schedule post.

Kenapa kita perlu buat schedule post?

Ada banyak sebab, antaranya

  1. Masa tu kita ada banyak bende nak cerita kat blog. Kalu nak posting kesemuanya, takut pembaca blog anda tak sempat nak catch up.So, perlu ada gap masa setiap entri tersebut.
  2. Kita bercoti dan tak dapat online, tapi dalam masa yang sama kita tetap mahu blog kita sentiasa dikemaskini setiap hari.


2 sebab di atas sudah cukup tuk memerlukan anda schedule kan post anda.

Ok. Mari kita ikuti langkah² tuk schedule post..


1. Login ke blogspot. Pilih create new post.



2. Cuba lihat gambar di atas. klik pada menu "Post Option" (bawah kiri) cam gambar kat bawah ni.

3. Apabila sudah klik menu tersebut, hasilnya cam gambar di bawah.


(klik gambar tuk tumbesaran yang sihat)


4. Merujuk gambar di atas, Sila lihat anak panah no 4. Disitulah anda boleh masukkan tarikh dan masa bila anda mau entri anda dipaparkan. Pastikan anda masukkan tarikh dengan format yang betul (m/d/yy)

5. Just FYI,
  • anak panah 1 - untuk taruk label/kategori entri anda
  • anak panah 2 - untuk benar atau tidak benar kan komen pada entri anda. Kalu tak mau pembaca komen kat entri anda, sila klik "Don't Allow"
  • anak panah 3 - untuk benarkan atau tidak benarkan pembaca anda backlinks kan entri mereka dengan entri anda.

6. Bila dah setkan tarikh dan masa, dan dah puas hati dengan entri anda itu, maka klik button "Publish Post". Satu mesej akan dipaparkan sebaik saje posting anda berjaya dengan menyatakan entri tersebut akan dipublishkan mengikut tarikh yang disetkan.

done!

senang je kan. so, selamat mencuba!peace

tips : kalu takut terlupa nak setkan, sebelum mula menaip entri baru, setkan dulu tarikh dan masa, kemudian baru lah menaip. (aku selalu perasan ade sorang blogger tu selalu tersalah publish n3 schedule. dia keliru kut. sapelahlah ek blogger tu. hik3.. ihikhik)


ps : N3 ni pun sebenarnya adalah n3 schedule. kenyit


Tambahan!!

Lupa nak bagitau. Pastikan anda telah setting time zone mengikut time zone negara anda. Kalu Malaysia = GMT +08:00. Ini penting supaya anda tidak keliru.

caranya, pergi kat Settings -> Formatting . Carik menu Time Zone. Kemudian pilih dari listbox tersebut (GMT +08:00) Kuala Lumpur.

Selamat mencuba!

thanks to Helmi ingatkan aku!! peace

-









Baca seterusnya...

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik