3.19.2009

MEMBERI SALAM

Thursday, March 19, 2009 by Mr PenyuBiru ·
Labels:


Pada zaman Rasulullah,
Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum"
dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg
penuh "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Beri salam - assalamualaikum"
Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi
wabarakatuh"

Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita
berkata
"Kirim salam assalamualaikum pada Anis ye" contoh lerr ..
Bukannya : "Kirim salam kat Anis ye"

Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah
berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Pada masa kini Assalamu'alaikum di singkatan menjadi
" A'kum"
sedangkan maksud
"A'kum itu menunjukkan sesuatu yang bermaksud = Avde Kokhavim U Mazzalot

(apa maksudnye ha????)


Untuk renungan bersama :

Janganlah kita menggantikan perkataan
"Assalamualaikum"
dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan.(tapi itu la yang selalu kita buat kan?)


Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah
kita ganti dengan perkataan
"Salam" iaitu sama makna
dengan Assalamualaikum. Sesamalah kita memberitahu member2 yang selalu sangat guna shortform A'kum dalam sms ataupun email. Perkataan
'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot'
yang bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG2 SESAT'.

Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum",
kita ingatkan dia guna "Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum.


Semoga ada manfaatnya.

JIKA ANDA TIDAK KEBERATAN , FORWARD LAH CERITA
KEPADA TEMAN TEMAN MU, KERANA SESUNGGUHNYA
ILMU YANG BERMANFAAT ITU, AKAN ABADI JIKA
DIAMALKAN.

kalau ada kemuskilan berjumpalah yg pakar dlm bidang ni....




1 comments:

syah shah said...
Thursday, 19 March, 2009

aku tak pernah guna a'kum tuh... aku suka taip pepanjang... aku benci short form... hihihihih

paling benci orang taip 'Samekom' atau 'Salamelekom" macam tu... kalo buleh rase nak penampo sebab mainkan sebutan salam tuh... Hehhehheh :D :D

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik