1.04.2009

Pinggan Dari Ubi Kayu

Sunday, January 04, 2009 by Mr PenyuBiru ·
Labels:

INFO: Pinggan ubi kayu

  • Pinggan ubi dihasilkan daripada 99 peratus tepung ubi kayu

  • Prosesnya bermula dengan diformulasikan selama 20 minit sebelum diuli dengan mesin uli berbentuk kawah kecil selama 30 minit.

  • Selepas menjadi doh, ia akan dipotong-potong kecil menggunakan mesin pemotong.

  • Setiap satu doh dimasukkan ke dalam acuan membentuk pinggan.

  • Setiap satu doh akan dibakar selama 45 saat pada tahap 220 hingga 240 darjah Celsius.

  • Pinggan yang dihasilkan akan dihantar ke mesin pengukur dan pemotong berbentuk saiz pinggan bagi memastikan setiap produk memiliki ukuran standard.

  • Pinggan ubi kayu boleh menahan kepanasan hingga 180 darjah Celsius atau selama empat jam sebelum mula mengembang.

  • Bagi makanan sejuk ia boleh bertahan selama sehari.

  • Jika tidak digunakan langsung, ia boleh bertahan selama dua tahun.

  • Bagi memastikan mutu dan kualiti pinggan yang dihasilkan, hanya ubi kayu jenis KU 55 saja digunakan. Ini kerana ubi kayu jenis ini memiliki kandungan serat yang tinggi.




  • Pinggan pakai buang yang boleh dimakan, dihasilkan daripada ubi kayu.



    Doh perlu diuli selama 30 minit menggunakan mesin khas.



    P Ramaness (kanan) berbangga dengan produk pinggan ubi kayu mesra alam hasil penyelidikan selama tiga tahun.



    sumber : Berita Harian

    1 comments:

    Zamz said...
    Sunday, 04 January, 2009

    ni kalau lapar sgt boleh la makan dgn pinggan2 sekali hehe

    Jangan lupa "Follow"

    Jangan Lupa "Like"

    Popular Minggu Ini

    Entri Santai Terkini

    Arkib

    Menarik Tertarik