11.29.2008

New Honda City i-VTEC

Saturday, November 29, 2008 by Mr PenyuBiru · 3 comments Baca seterusnya!
Labels:











credit : paultan.org
Baca seterusnya...

11.28.2008

Tempoh penguatkuasaan tali pinggang belakang tidak ditangguh

Friday, November 28, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:

KUCHING 28 Nov. — Tarikh penguatkuasaan pemakaian tali keledar belakang pada 1 Januari depan adalah tetap dan tidak akan ditangguh, kata Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Seri Lajim Ukin.

Beliau berkata, pengguna telah diberi tempoh yang cukup untuk mengambil langkah perlu bagi melaksanakan peraturan itu termasuk membiasakan diri dengan penggunaannya.

“Sekarang masih ada 33 hari lagi untuk pengguna memastikan mereka dapat membiasakan penggunaan tali keledar belakang...(mulai 1 Januari) kalau tidak pakai kita tetap akan saman,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan pameran keselamatan jalan raya 2008 di sini hari ini. - Bernama
Baca seterusnya...

Aliff - Akan Tiba ( OST Rona Roni Makaroni )

Friday, November 28, 2008 by Mr PenyuBiru · 1 comments Baca seterusnya!
Labels: , ,
Lirik Lagu Akan Tiba - Aliff

Hey hati ku..
Selalu
mendambakan cinta namun tak kunjung tiba

Hatimu itu
Seperti apa yg ku mahu selama ini

Am Em
Ertikanlah pagi ku yg kaku tanpa kamu

C/o
Kau ku cinta
Engkaulah yg ku puja
Tertunggu selama ini takku jumpa
Dgn mu ku di lamun indah
Ku harap cinta akan tiba di hati kita..

Lihat kamu
Tak ku sedari
Waktu dh mulai tinggalkan ku

Kau kau kau
Buatku lupa mengapa ku disini pada mulanya..

Ertikanlah malam ku yg sayu dingin tanpamu

Setiap hari bersama mu
Ku ingin selalu dekatmu
Ku hitung saat dan waktu
Hingga hari esok kembali lagi

Written By: Amylea AF
Lyrics By: Amylea AF




Baca seterusnya...

Kids Oh Kids

Friday, November 28, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:






Baca seterusnya...

Produa MPV

Friday, November 28, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:



Baca seterusnya...

Proton MPV Oh! Proton MPV

Friday, November 28, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:






credit : paultan.org
Baca seterusnya...

Sisa Makanan

Friday, November 28, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
Dr.Fadhilah Kamsah menulis

Assalammualaikum. .....

Masa saya kecik-kecik dulu,mak selalu sangat suruh saya habiskan belen-belen( sisa-sisa) nasik yang dia makan ...dan pagi-pagi sebelum pergi sekolah,mak akan tuangkan air teh untuk saya minum itu dan macam biasa,mesti ada sikit belen ... tapi taklah everytime secara puratanya seminggu sekali mesti ada mak suruh buat macam itu ...
Dan sampailah saya dah besar panjang nie pun situasi ni still berjalan ....either belen makanan mak atau abah ... tapi kalau belen makanan anak-anak memang jadi satu kepantangan bagi mak atau abah untuk habiskan... kami kena habiskan sendiri atau akan dihabiskan oleh adik beradik yang lain ... samada kami perasan atau tidak ....so satu hari itu tergerak nak tanya pasal isu ini kat mak ...

Akhirnya mak dedahkan bahawa memang purposely dia buat macam itu sebab itu petua yang dia dapat dari arwah mak mentua dia sendiri ...arwah tok perempuan kami lah sebelah abah ...mak kata,supaya hati anak-anak sentiasa melekat kat mak bapak...dan saya sendiri akui kesannya .....makin umur kita meningkat,hati kita senantiasa belas tengok mak bapak kita yang makin tua itu..

Kalau kena marah ke kena tengking ke memang kami adik beradik diam membisu..jer lah namanya nak menjawab balik memang tak dak walaupun kita tahu yang kita betul dan mak pesan,dah ada anak sendiri esok ...jangan sekali-kali makan lebihan makanan anak... samalah ceritanya ..dan mak kata jugak, pagi-pagi jumaat masa dia bancuh air untuk kami semua,dia akan selawat 3 x dan berdoa semoga kami selamat pergi dan selamat balik ...dan guru saya pesan, antara kesan terbesar bagi ibu bapa yang tidak menunaikan solat maghrib ialah,mereka- mereka ini akan Allah cabut rasa hormat anak terhadap mereka ... solat berjemaahlah dengan anak-anak tiap kali waktu maghrib ... kalau ada lebih dari sorang anak,suruh sorang azan dan sorang Qiam ... kemudian berganti-ganti bacakan doa lepas solat... ini yang kami sekeluarga amalkan sampai sekarang ...

Saya personally memang cukup malu kalau tak sempat solat jamaah maghrib dengan mak abah secara praktiknya,inilah yang paling paling paling berkesan sekali ....tak caya try buat ...solat jamaah dengan anak-anak tiap kali maghrib .... dapat semua waktu lagi baik ...sangat besar 'rahsia' dan peranan dapur rupa-rupanya. ..dan jugak kesan solat jamaah walau hanya bagi waktu maghrib.

"Apabila kita kejar dunia,dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita". Just to ambil iktibar untuk mendidik diri & family.Usia dunia sudah terlalu hampir ke penghujungnya, terlalu! So,it's good if we can remind each other because in Rasulullah's last sermon,baginda pun did mention that all those who listen to him (on shall pass on his words to others,and those to others again; and may the last ones understand his words better than those who listen to him directly...

Yang baik datang dari Allah & yang kurang itu is from my weaknesses. Do impart this knowledge; you'll lose nothing. Wallahu A'lam... Terima Kasih,

sumber : forwarded emel

Baca seterusnya...

11.27.2008

WhoIs Protection

Thursday, November 27, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:

Did you know that when you register a domain name, your personal contact information such as name, address, email address, and even phone number are made freely available to anyone who wants to see it? That's right. Your personal information is exposed 24 hours a day, everyday, to anyone, anywhere.

ICANN, the international governing body for domain names, requires every Domain Registrar to maintain a publicly accessible "WHOIS" database displaying all contact information for all domain names registered. Failure to provide complete or accurate such information could result in the deletion of your domain name from the Domain Registry.

So, How to solve it ? You need a whois protection service !!
Baca seterusnya...

11.26.2008

How To Use ASCII Code

Wednesday, November 26, 2008 by Mr PenyuBiru · 1 comments Baca seterusnya!
Labels:
Dibawah adalah senarai ASCII code.


Code

Character

Code

Character

Code

Character

Code

Character

0 (null) 64 @ 128 Ç 192 À
1 1 65 A 129 ü 193 Á
2 2 66 B 130 é 194 194
3 3 67 C 131 â 195 195
4 4 68 D 132 ä 196 196
5 5 69 E 133 à 197 197
6 6 70 F 134 å 198 198
7 7 71 G 135 ç 199 199
8 8 72 H 136 ê 200 200
9 (tab) 73 I 137 ë 201 201
10 10 74 J 138 è 202 202
11 (home) 75 K 139 ï 203 203
12 (form feed) 76 L 140 î 204 204
13 (carr. return) 77 M 141 ì 205 205
14 14 78 N 142 Ä 206 206
15 15 79 O 143 Å 207 207
16 16 80 P 144 É 208 208
17 17 81 Q 145 æ 209 209
18 18 82 R 146 Æ 210 210
19 19 83 S 147 ô 211 211
20 84 T 148 ö 212 212
21 § 85 U 149 ò 213 213
22 22 86 V 150 û 214 214
23 23 87 W 151 ù 215 215
24 (cancel) 88 X 152 ÿ 216 216
25 (end medium) 89 Y 153 Ö 217 217
26 26 90 Z 154 Ü 218 218
27 27 91 [ 155 ¢ 219 219
28 28 92 \ 156 £ 220 220
29 29 93 ] 157 ¥ 221 221
30 30 94 ^ 158 158 222 222
31 31 95 _ 159 159 223 223
32 (blank) 96 ` 160 á 224 à
33 ! 97 a 161 í 225 ß
34 " 98 b 162 ó 226 â
35 # 99 c 163 ú 227 ã
36 $ 100 d 164 ñ 228 228
37 % 101 e 165 Ñ 229 229
38 & 102 f 166 ª 230 µ
39 ' 103 g 167 º 231 231
40 ( 104 h 168 ¿ 232 232
41 ) 105 i 169 169 233 233
42 * 106 j 170 ¬ 234 234
43 + 107 k 171 ½ 235 235
44 , 108 l 172 ¼ 236 236
45 - 109 m 173 ¡ 237 237
46 . 110 n 174 « 238 238
47 / 111 o 175 » 239 239
48 0 112 p 176 ° 240 240
49 1 113 q 177 ± 241 ±
50 2 114 r 178 ² 242 ò
51 3 115 s 179 ³ 243 ó
52 4 116 t 180 ´ 244 ô
53 5 117 u 181 µ 245 245
54 6 118 v 182 246 ÷
55 7 119 w 183 · 247 247
56 8 120 x 184 ¸ 248 °
57 9 121 y 185 ¹ 249 ·
58 : 122 z 186 º 250 ·
59 ; 123 { 187 » 251 251
60 < 124 | 188 ¼ 252 252
61 = 125 } 189 ½ 253 ²
62 > 126 ~ 190 ¾ 254 254
63 ? 127  191 ¿ 255 (blank)


Anda boleh menggunakan character² tersebut dengan menekan butang ALT (hold) kemudian disusuli dengan no Code character tersebut.

Sebagai contoh,

press ALT (hold) , press 2 , press 5 , press 3 dan lepaskan butang ALT. anda akan dapati character ini --> ² akan dipaparkan. Begitu juga dengan character² lain.


Selamat Mencuba ! ☺



-
Baca seterusnya...

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik