9.13.2008

Letak Kat Belakang

Saturday, September 13, 2008 by Mr PenyuBiru · 1 comments Baca seterusnya!
Labels:




-
Baca seterusnya...

Mercedes-benz F700

Saturday, September 13, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:



Baca seterusnya...

9.12.2008

Bersyukurlah Kita PadaNya

Friday, September 12, 2008 by Mr PenyuBiru · 3 comments Baca seterusnya!
Labels:

Sama-samalah kita renungkan bersama...



PS: Bersyukurlah kita di Malaysia ini padaNya dengan rahmat yg diberi. Alhamdulillah..
Baca seterusnya...

9.11.2008

Cara² memasang / install Yahoo Emoticons

Thursday, September 11, 2008 by Mr PenyuBiru · 7 comments Baca seterusnya!
Labels:
SEBELUM

SELEPAS


Cuba perhatikan gambar sebelum dan selepas di atas. Gambar SELEPAS di atas mempunyai yahoo emoticons pada post editor blogspot.

Menarik bukan? Anda mahu ianya juga ada pada editor post blogspot anda, sila ikuti tutorial di bawah.

SEBELUM meneruskan tutorial ini, anda perlu :-
1. Mempunyai Firefox. Dan juga sedang menggunakannya sekarang ini. Jika tiada, sila install Mozilla Firefox 3 terlebih dahulu.
2. Anda sudah memasang/install si monyet berjambul atau Greasemonkey. Jika tiada, sila install Greasemonkey terlebih dahulu.
3. Disiplin, mendengar kata dan mengikut arahan. Ini perlu bagi menjayakan tutorial di bawah.sengihnampakgigi

Cara² Memasang Yahoo Emoticons Pada Blogger Anda

1. Sila klik script ini !



2. Satu dialog box seperti gambar di atas akan dipaparkan. Sila klik butang "Install".



3. Dalam sekelip mata saje, proses installation tu berlaku. Cuba perhatikan pada area icon si monyet berjambul itu. Anda akan jumpa message seperti gambar di atas. itu maknanya Yeah! Anda sudah berjaya instal script tersebut! Sila beri tepukan gemuruh tuk diri anda sendiri.hehetepuktangan

4. Kemudian login to your blogspot. Masuk ke Dashboard. Kemudian pergi ke Layout -> Edit HTML. Kemudian check "Expand Widget Templates.


5. Kemudian search code ini ]]></b:skin> . Apabila sudah jupe, copy code di bawah dan pastekan di ruangan atas sebelum code ]]></b:skin> ini. Perhatikan gambar diatas.


img.emoticon {
padding: 0;
margin: 0;
border: 0;
}

(copy code ini ya.. . code ini untuk setting kedudukan emoticons dalam n3 anda)

5. Kemudian "Save Template" .

6. Saat yang ditunggu² telah tiba menari . Sila ke Post Editor anda. Sabar sedikit dan... tadaa... yahoo emoticons sudah ada di Editor Post Blogspot anda seperti gambar dibawah. Yeah! Anda telah berjaya mengharungi kemelut ini. Syabas! Sila beri tepukan gemuruh untuk diri anda sekali lagi. hehe..tepuktangan



Sekiranya anda mahu men"disable" kan emoticons tersebut, anda klik kanan (right click mouse) pada si monyet berjambul itu, dan anda untick kan "Yahoo Icon for Blogger" , cam gambor kat bawah nie. Perkara yang sama bila anda mahu men" enable" kan semula.





Amacam skrang? hepi? hehe..aku tumpang gembira juga. Skrang blog anda bukan blog yg dulu lagi, blog anda sudah ade yahoo emoticons! hehe sengihnampakgigi


Selamat Mencuba!



_
Baca seterusnya...

Cara² Memasang/Install Greasemonkey

Thursday, September 11, 2008 by Mr PenyuBiru · 3 comments Baca seterusnya!
Labels: , ,
Langkah paling utama sekali sebelum anda meneruskan usaha murni dibawah, anda perlulah menjadi pengguna firefox. Mozilla Firefox. Kalu belum jadik lagi, batalkan saje niat nak baca tutorial nie atau anda boleh download firefox 3 dan terus install. Seusai install firefox, kembali semula ke tutorial ini! Abaikan perenggan ini kalau anda sedang menggunakan firefox! sengihnampakgigi

Sekarang. Anda boleh ikuti tutorial ini.

1. Install Add-Ons Greasemonkey. (sila klik)
Greasemonkey merupakan salah satu pengurus user script yg popular tuk firefox.



2. Apabila klik link tersebut, anda akan dibawa ke laman cam gambar kat atas. kalu ke tempat lain, sila klik semula link yg diberi atau aku yg salah letak link.huhu..


3. Klik buttan atau kotak hijau yg tertulis "Add to Firefox". Ye,klik butang tersebut. jangan dakwa dakwi lagi. Butang itu sahaja mampu menyelesaikan kemelut yg berlaku skrang ini. Satu dialog box seperti gambar diatas akan dipaparkan. Sila tunggu beberapa saat dan button "Install" akan enable. klik button install tersebut! dan sekali lagi jangan takut!



4. Sebaik saje anda klik button "Install" itu, proses installation terus bermula. cam gambor kat atas. tunggu ianya selesai. jangan kemana². will be right back!



5. Sekiranya kuar cam gambar kat atas, well done! anda sudah 90% berjaya dalam meng"instal" greasemonkey. Sila klik button restart firefox. (perlu diingatkan, restart firefox bukan bermaksud restart pc anda yer.ingat tu!) . firefox anda akan diclosed secara automatik. Jika ada message kuar, anda klik OK jer. Kemudian tunggu seketika, firefox akan dilancarkan semula secara automatik. Jgn risau biarkan firefox berkerja utk anda.


6. Apabila firefox anda sudah restart, sila perhatikan pada sudut bawah belah kanan firefox anda. pi la tengok! yg duk baca tutorial nie lagi buat pe.sengihnampakgigi.
..
..
Ade tak gambar muke monyet berjambul tu? ada! hah! tulah greasemonkey.


Gambar disebelah kiri menunjukkan status greasemonkey.



Well done! anda sudah 100% berjaya. Sila war² kan pada ketua kampung anda, yang anda dah ade monyet berjambul. tentu ketua kampung korang bangga ngan anda! haha..sengihnampakgigi

Secara defaultnya, selepas install, greasemonkey anda berstatus Enabled atau On.
Untuk meng"OFF"kannya, anda klik kiri (left click mouse) pada muka monyet berjambul tu.
Untuk meng"ON"kannya pula, anda klik kiri (left click mouse) pada muka monyet berjambul tu.

Kalu klik kanan (right click mouse), ada beberapa menu, dan senarai script yg korang dah instal. kalu anda baru je install greasemonkey nie, senarai script tu belum ade lagi la.

Sekiranya korang mengikuti tutorial nie langkah demi langkah, InsyaAllah, berjaya.

Selamat Mencuba!



-
Baca seterusnya...

alaaa, biar la dia.... budak² ape tauuuu...

Thursday, September 11, 2008 by Mr PenyuBiru · 5 comments Baca seterusnya!
Labels:




-


Baca seterusnya...

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik