6.28.2008

Flava - Kenapa Singgah Kalau Tak Masuk

Saturday, June 28, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: ,
Lirik Lagu Kenapa Singgah Kalau Tak Masuk dinyanyikan oleh Flava



Jarang sekali terdengar bunyi
Ketukan di pintu hatiku ini
Kalau ada pun bila ku buka
Tiada siapa yang berada di luar

Tapi sejak dua menjak kini
Ku merasakan bagai ada tetamu
Tanpa dijemput sudi menjenguk
Pada waktu sepi menemaniku


chorus
Tidak mungkin tiada di sini
Kerna tiada siapa pernah kisah
Akan aku tertanya ku siapa kamu
Kenapa singgah kalau tak masuk
Ke dalam hatiku

Jarang sekali ku rasa rindu
Menantikan waktu untuk bertemu
Bisakah bersua walau seminit
Agar lahir peluang berterima kasih

chorus
Jarang sekali ku sebegini
Mengharapkan hati untuk diselami
Jangan biar fikiranku buntu
Memikirkan mimpi dalam jagaku

Lirik Lagu Kenapa Singgah Kalau Tak Masuk dinyanyikan oleh Flava




Baca seterusnya...

KFC Jom Jimat contest

Saturday, June 28, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:

KFC telah mengadakan peraduan Jom Jimat. Amat mudah sekali penyertaannya. Anda perlu membeli set Jom Jimat berharga RM3.80 (cam biasa aa +5% cukai perkhidmatan), dapatkan resit pembelian tersebut,simpan elok², masuk website kfc.com.my dan sertai peraduan tersebut di website tersebut.


Peraduannya senang saje, anda perlu menyelesaikan 7 set puzzles yang disediakan. Masa akan dikira. Menyelesaikan 7 puzzles tersebut dalam masa yang paling singkat akan menang.


Hadiah berupa melancong ke Gold Coast, Bali, Hangzhou, Hong Kong dan ho Chi Minh. cool!


Tunggu apa lagi, mari kita beramai² sertainya!



Baca seterusnya...

BizzHat

Saturday, June 28, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:

updated 01 Sep 2008 ->
Bizhat Suck!




Anda masih ingat lagi entri saya sebelum ini tentang ziddu. Free files hosting. Selain dari ziddu, anda boleh menggunakan Bizhat sebagai alternatif. Konsepnya sama dengan ziddu. Upload,Share and Earn Cash.

Bezanya, pengiraan earn cash nya berbeza dengan ziddu.


Bizhat as ziddu alternative. Make Money Fast and Easy Earnings just by upload & sharing download.

BizHat gives you a chance to earn money without extra effort. Get paid for uploading and sharing useful files.

BizHat provides you Free File hosting service that pay you to use the free service. Once you signed up, you will get special referal url, that you can post in forums or send to your friends. You will get paid for each users you refer.

Signup Bonus

They will pay $1.00 as signup bonus when you signup of BizHat Free File Hosting.

Referral Payments

You can invite all your friends to join BizHat and earn cash! You will get $0.10 for every referred user who confirms his account and upload a file.

For example, if you refer 20 friends and 10 of the confirm their account you will make $1.00

Earnings Payment For File Downloads

When someone downloads your file, They will pay you for these downloads. Hhmm, dont you love it haah? :D

Earnings

Payment for download depends on quality of traffic and how much advertiser pay for traffic. Payments are calculated daily. Profit (income after expenses) is divided equally between all file downloads. If you have more downloads, you will get paid more.

Redeemed cash will be transfered via PayPal or Money Booker once it reaches $5.00

sources : benbego.com

Anda boleh mendaftanya di sini ! --> Sign Up Bizhat Now!



Baca seterusnya...

6.27.2008

Mental Block??

Friday, June 27, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:

Apa itu mental block??
Mental block dalam konteks penulisan blog adalah satu keadaan dimana mental atau otak anda tidak dapat menghasilkan idea untuk anda menulis. Apabila ini berlaku, blog anda akan ketandusan entri² terbaru. Anda sukar menulis entri terbaru kerana anda kekeringan idea. Anda tidak tahu apa yang hendak ditulis.

Selain dari melihat tarikh terakhir seseorang penulis menulis entri di blognya iaitu 3 bulan lepas (sekadar contoh), seseorang yang mengalami mental block juga dapat diketahui apabila blog beliau memaparkan entri² berikut


"Hari ini aku tatau nak tulis ape."



"Hari ini aku malas nak update."



"No Entry"


sekadar beberapa contoh juga..

Jadi, bagaimana kita hendak mengatasi masalah ini. Aku tertarik dengan tips yang diberikan oleh MohdIsmail.Net ini.


1. Buat entri yang penuh dengan link-link menarik.


2. Minta pembaca bertanya.


3. Buat entri video dari YouTube.


4. Menulis tentang isu semasa.


5. Hargai pembaca dengan meletak’kan link.



Anda boleh mendapatkan perjelasan dan penerangan tentang tips² di atas di blog MohdIsmail.Net



Baca seterusnya...

Tips Harian Dari Dr Fadzilah Kamsah

Friday, June 27, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
SEBELUM TIDUR
Maafkan semua orang tak kira siapa ~ Insya'Allah, Allah lipat gandakan rezeki. Berdoa, depends on apa yg kita hendak sepanjang tidur, otak akan generatekan all of our wish & Insya'Allah, kita akan work towards it (ada semangat) di keesokan harinya.

TATACARA MAKAN DAN MINUM
Makan buah sebelum breakfast, lunch & dinner ~ ikut Sunnah & dapat pahala & also boleh rujuk kepada pakar pemakanan, vitamin C dari buah2an yg dimakan selepas breakfast, lunch & dinner yang akan diperolehi adalah approaching 0%.
Jangan minum air semasa sedang makan (breakfast, lunch & dinner). Minum air selepas 15-30 minit selesai makan. Untuk minum, bagi teguk yang pertama sahaja, biarkan air dalam mulut about 10saat then baru telan. Teguk kedua dan seterusnya boleh minum terus sebab air liur ada enzyme yg boleh membunuh kuman dalam pankreas, perut, & so on yg akan dibawa oleh air tegukan pertama.
Seelok2nya makan malam sebelum maghrib ~ ikut sunnah (Rasullullah makan sebelum maghrib kecuali bulan Ramadhan saja ie masa maghrib), sebab, bagi yang tengah study ,otak akan berfungsi excellently (senang absorb ilmu) around 2 jam selepas makan so, if makan at 8:30pm, around 10:30pm baru start study and most probably hanya boleh bertahan hingga jam 12 tgh malam saja, jadi, tak banyak yang boleh dipelajari berbanding kalau makan pukul 6:30 (org Cina take dinner around this hour).
Juga, kita tak tidur dalam kekenyangan (yg mana boleh menghindar dari membuat sembahyang malam)

TATACARA DI BILIK AIR
Selepas buang air kecil, berdehem 3x (teran sikit) ~ boleh elak daripada dapat batu karang Semasa buang air besar, mengiring sedikit ke kiri ~ ikut sunnah sebab bila mengiring ke kiri, perut akan tekan bladder and senang buang air besar

TATACARA DIDIK DIRI SENDIRI
Amalkan apa2 yg baik (juga amalan2 baru) selama 21+ plus hari berturut2 ~ Rasullullah (saw) bersabda, sesuatu amalan yg diamalkan sekitar 21-30 hari, continuously, akan menjadi tabiat and kalau tak, ilmu itu akan mati. Buang segala rasa hasad dengki, dendam & lain2 yg -ve ~emosi2 ini akan membenarkan otak release excessive adrenaline, cortisone & toxine yg mana boleh membawa kepada beberapa penyakit cepat letih, wajah cepat nampak tua (tua sebelum waktunya), selalu sakit perut & dll

sumber : blog tgidham corner
Baca seterusnya...

Karikatur4u.com

Friday, June 27, 2008 by Mr PenyuBiru · 2 comments Baca seterusnya!
Labels:
Anda suka karikatur? aku suka. aku rasa ramai antara korang semua suka karikatur.

Karikatur secara ringkasnya adalah gambaran wajah seseorang dengan melebih-lebihkan (exagerated) karakter lahiriah secara humoristis sehingga menjadi lebih "indah" dari yang asli.


Dengan kepesatan teknologi atas talian, kini pelukis² karikatur tidak semestinya membuka meja dan kerusi di tepi² kaki lima atau membukak kiosk di kompleks membeli belah. Pelanggan juga tidak perlu menyusahkan diri mencari pelukis² karikatur untuk mengkarikaturkan potret mereka.

Kini 2 orang karikatur bernama Khairul Anuar a.k.a Yon dan Shuhazmir a.k.a Amir telah menyediakan perkhidmatan kariktur secara online. Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut di url ini http://www.karikatur4u.com/



Selamat mengkarikaturkan potret anda!
Baca seterusnya...

Nuffnang

Friday, June 27, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels: ,


Nuffnang adalah sebuah laman web ads network atau rangkaian iklan. Ia menerima iklan² daripada pengiklan dan kemudiannya memaparkan iklan tersebut di laman web atau blog ahli-ahlinya (nuffnangers). Kiranya Nuffnang adalah orang tengah antara Pengiklan dan Pemapar iklan. Sebut sahaja iklan, sudah tentu pemapar iklan akan mendapat bayaran. Bayaran ini dibayar oleh Nuffnang kepada nuffnangers mengikut kiraan tertentu.

Aku masih baru dalam Nuffnang dan masih banyak yang aku belum tahu. Kredit kepada Noorizam Shah kerana menyediakan Laporan buat duit dengan Nuffnang. Laporan ini diedarkan percuma kepada semua pengunjung blognya. Dan yang bestnya sesape pun boleh mengedarkan laporan tersebut. So, anda bolehla memuat turun laporan tersebut di link yang disediakan dibawah.

Setelah aku membaca laporan tersebut, barulah aku faham tentang Nuffnang ni. Laporan itu amat berguna sekali buat aku yang masih terkial-kial menggunakan Nuffnang nie.

Aku juga baru tau kenapa membership status aku bertukar dari "Glitterati" kepada "Ordinary (non-exclusive)". Rupa-rupanya anda tidak boleh meletakkan iklan Nuffnang di blog anda bersama² dengan iklan² tempatan yang lain. aiseh men..patutlah...

Aku juga dapat tau iklah jenis Leader Board lebih memberi pulangan yang tinggi.

Banyak lagi tips² yang bermanfaat yang boleh anda gunakan dari laporan tersebut.

Selamat Mencuba!

Baca seterusnya...

6.26.2008

Teknik Pernafasan Ketika Proses Bersalin

Thursday, June 26, 2008 by MR Penyubiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
Teknik Pernafasan Peringkat Pertama
Teknik Pernafasan Peringkat Pertama semasa permulaan dan penghujung suatu kontraksi, anda dikehendaki bernafas secara dalam dan tetap. Masuk melalui hidung dan keluar melalui mulut. Ketika kontraksi berada dikemuncak, cuba pernafasan yang lebih ringan dan cetek. Kedua-dua pernafasan sepatutnya melalui mulut. Jangan lakukan terlalu lama bagi mengelakkan anda berasa pening (hyperventilation).

Teknik pernafasan peringkat Transisi
Sekiranya anda berasa hendak meneran terlalu awal, sebutlah “huf, huf, tuip” kepada diri anda sendiri sambil mengambil dua pernafasan masuk dan keluar yang pendek, diikuti satu hembusan yang panjang. Apabila desakan untuk meneran hilang, hembuskan keluar nafas yang lembut dan tetap.

Teknik pernafasan peringkat kedua
Ketika hendak meneran (ia mungkin berlaku beberapa kali setiap satu kontraksi), tarik nafas yang dalam dan bertahan untuk satu masa yang singkat ketika anda menekan ke bawah. Adalah penting untuk melakukan gerakan dan pernafasan mengikut kehendak badan anda. Ketika meneran, ambil beberapa nafas tenang yang dalam. Apabila kontraksi reda, rehatkan diri perlahan-lahan.

Teknik Meneran
Sebelum ini, mungkin kita menjangkakan hanya ibu yang terpaksa bekerja keras mengerah sepenuh tenaga untuk memastikan bayinya selamat dilahirkan. Sebenarnya tanggapan ini adalah salah sama sekali. Semasa peringkat pertama kelahiran, bayi dalam kandungan akan berputar untuk mencari jalan kelahiran. Manakala peringkat kedua kelahiran pula uterus akan mula menolak bayi keluar begitu juga si ibu. Dalam pada itu, bayi juga menolak dirinya keluar dari jalan kelahiran. Oleh itu memilih kaedah meneran yangs esuai dapat membantu melancarkan proses kelahiran. Ikuti beberapa tekbik meneran yang lazim digunakan dalam bilik bersalin.

"Overwhelming Urge“
Teknik meneran ini merupakan teknik yang tidak terkawal. Ada kalanya anda tidak perlu meneran apabila berlakunya kontraksi kerana pembukaan rahim masih belum terbuka dengan sempurna (10cm). Namun, setiap kali berlakunya kontraksi anda mungkin tidak mampu mengawal keinginan untuk terus meneran. Sekiranya tidak mahu berlaku sebarang koyakan, meneranlah sekuat hati setelah mendapat keizinan dari doktor. Tarikan graviti pada posisi semula jadi mungkin akan membantu ibu melahirkan bayi. Namun ada juga kemungkinan graviti tidak mampu meningkatkan tekanan atau desakan sekiranya kelahiran berlaku terlalu cepat.

“so-so urge“
Si ibu mungkin mempunyai keinginan untuk meneran setiap kali datangnya kontraksi atau ketika kontraksi berada di kemuncak. Bagaimanapun desakan ini mungkin juga berlaku pada peringkat awal fasa kedua yang mana bayi masih belum mencecah saraf-saraf yang menghantar isyarat agar si ibu mula meneran dengan kuat (overwhelming urge).

“No Urge“
Hampir sama seperti so-so urge, kali ini ibu tidak mengalami desakan, oleh itu posisi yang tepat semasa bersalin dan masa adalah jalan terbaik untuk membantu ibu-ibu yang menghadapi masalah meneran semasa proses kelahiran.

Teknik spontan
Kaedahnya amat mudah, si ibu hanya mengikut gerak bahasa tubuhnya dan akan meneran jika dia merasakan dia perlu untuk berbuat demikian. Ibu-ibu yang mempraktikan kedah ini biasanya tidak akan menahan nafas lebih dari 6 saat yang sekali gus menyalurkan lebih banyak oksigen kepada bayinya. Istimewanya kaedah ini banyak membantu mengurangkan tekanan pada ibu dan bayi, malah ia membantu menyingkatkan proses kelahiran. Secara umumnya, ibu yang mengikut naluri sebelum meneran harus menahan nafas untuk satu tempoh masa yang singkat dan merehatkan tubuh badan. Ingat, bahagian uterus akan membantu anda meneran walaupun anda tidak berbuat apa-apa.

Teknik Purple Pushing
Mengapa ia dipanggil Purple Pushing, ia kerana wajah ibu digambarkan seolah hampir kebiruan dengan mata yang besar cuba untuk menahan nafas sambil meneran hingga kiraan 10 berakhir. Teknik ini semakin popular, ia banyak membantu para ibu yang tidak mampu ‘mentafsir’ bahasa tubuh agar meneran dengan efektif. Teknik ini bermula dengan menarik nafas dalam-dalam, melepaskannya, menarik nafas semula dan tahan nafas tersebut, bongkokkan sedikit badan dan meneran seiring dengan kontraksi. Sementara itu, suami atau jururawat akan menjarit “PUSH!” dan mengira hingga angka 10 sebelum anda melepaskan semula nafas. Ulang teknik yang sama sehingga bayi selamat dilahirkan.

Teknik Laboring Down
Kaedah ini pula popular digunakan oleh doktor dan jururawat terhadap ibu-ibu yang disuntik epidural. Caranya mudah sahaja, biarkan tubuh meneran secara semulajadi tanpa perlu tolakan yang aktif dari anda. Biarkan sehingga kepala bayi mula kelihatan. Cara ini adalah lebih baik dan kurang meletihkan, malah sesuai dipraktikan oleh si ibu yang tidak mampu meneran.

Source : majalah PA&MA keluaran November 2006
Baca seterusnya...

MIMOS Warehouse Sale

Thursday, June 26, 2008 by MR Penyubiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:



Baca seterusnya...

Tips on Filling your Vehicles...

Thursday, June 26, 2008 by MR Penyubiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
This is a Message received from a friend:

I don't know what you guys are paying for petrol... but here in Durban, we are also paying higher, up to 47.35 per litre. But my line of work is in petroleum for about 31 years now, so here are some tricks to get more of your money's worth for every litre. Here at the Marian Hill Pipeline, where I work in Durban, we deliver about 4 million litres in a 24-hour period thru the pipeline. One day is diesel; the next day is jet fuel, and petrol, LRP and Unleaded. We have 34-storage tanks here with a total capacity of 16,800,000 litres.

ONLY BUY OR FILL UP YOUR CAR OR BIKKIE IN THE EARLY MORNING WHEN THE GROUND TEMPERATURE IS STILL COLD. Remember that all service stations have their storage tanks buried below ground. The colder the ground, the denser the fuel, when it gets warmer petrol expands, so buying in the afternoon or in the evening.... your litre is not exactly a litre. In the petroleum business, the specific gravity and the temperature of the petrol, diesel and jet fuel, ethanol and other petroleum products play an important role. A 1degree rise in temperature is a big deal for this business. But the service stations do not have temperature compensation at the pumps.

WHEN YOU'RE FILLING UP, DO NOT SQUEEZE THE TRIGGER OF THE NOZZLE TO A FAST MODE. If you look, you will see that the trigger has three (3) stages: low, middle, and high. In slow mode, you should be pumping on low speed, thereby minimizing the vapours that are created, while you are pumping. All hoses at the pump have a vapour return. If you are pumping on the fast rate, some of the liquid that goes to your tank becomes vapour. Those vapours are being sucked up and back into the underground storage tank so you're getting less worth for your money.

ONE OF THE MOST IMPORTANT TIPS IS TO FILL UP WHEN YOUR TANK IS HALF FULL. The reason for this is, the more fuel you have in your tank, the less air occupying its empty space. Petrol evaporates faster than you can imagine. Petroleum storage tanks have an internal floating roof. This roof serves as zero clearance between the petrol and the atmosphere, so it minimizes the evaporation. Unlike service stations, here where I work, every truck that we load is temperature compensated, so that every litre is actually the exact amount.

ANOTHER REMINDER, IF THERE IS A FUEL TRUCK PUMPING INTO THE STORAGE TANKS, WHEN YOU STOP TO BUY, DO NOT FILL UP - most likely the petrol/diesel is being stirred up as the fuel is being delivered, and you might pick up some of the dirt that normally settles on the bottom. Hope, this will help you get the maximum value for your money.

DO SHARE THESE TIPS WITH OTHERS! LET’S SHARE INFORMATION AND BENEFIT ALL, FOR THE BETTER OF MANKIND.

ps: aku dapat tips nie dari inbox email aku.
Baca seterusnya...

6.25.2008

Log Me In

Wednesday, June 25, 2008 by MR Penyubiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:

Log Me In ialah satu perkhidmatan atas talian yang membolehkan kita mengakses atau remote pc dimana-mana sahaja. Ia menyediakan perkhidmatan yang percuma untuk aplikasi yang basic. Untuk yang lebih advance atau Pro, kena bayar la beb! takkan free kot.

Aplikasi Log Me In ini amat bagus sekali, kerana anda boleh remote mana² pc dimana² sahaja tanpa mengira apa jenis OS client pc tersebut. Tetapi client pc tersebut perlu diinstall aplikasi LogMeIn dulu. Semasa installation anda kena masukkan security code untuk pc tersebut. security code nie digunakan semasa anda mahu meremote pc tersebut. Untuk melakukan proses remote, anda tidak perlu menginstall aplikasi LogMeIn pada pc yang anda gunakan. Anda cuma perlu login ke laman web LogMeIn. Dari situ, anda akan dapat lihat list pc remote yg didaftarkan atas account anda. anda boleh lihat pc remote tersebut online atau tidak. seterusnya anda boleh meremote pc tersebut. kelajuannya bergantung kepada rangkain internet anda, kalu internet slow, slow la.

Ingat anda perlu mendaftar dulu sebelum menggunakannya.

Selamat Mencuba! Log Me In




Baca seterusnya...

Blog Noorizam Shah

Wednesday, June 25, 2008 by MR Penyubiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:

Jejalan atas talian kali nie membawa aku ke blog Noorizam Shah. Blog yang menarik bagi aku. Banyak menyediakan informasi-informasi tentang bagaimana menjana pendapatan di internet. Banyak maklumat yg dikongsi di blog ini menarik perhatianku. Banyak lagi rupanya rahsia² di internet ni yang aku tak tau. Semakin banyak aku menyelusuri blog ini, makin banyak yang aku tau aku tak tau. camne tu ek. hehe..

Kepada empunya blog Boorizam Shah, keep up your work! Ilmu yang anda kongsikan di blog anda begitu berguna sekali, bukan untuk aku sahaja malah untuk semua pembaca blog ko.

http://www.noorizamshah.com/

Baca seterusnya...

6.24.2008

ziddu.com

Tuesday, June 24, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:



Aku baru terjumpa satu lagi free file hosting yang agak menarik juga. Ziddu.Com. mungkin ramai yang dah tahu pasal Ziddu ni. Bagi mereka yang belum tahu, anda boleh share dokumen, gambar dan video. Setiap satu fail mestilah tidak melebihi 200Mb. Anda tidak perlu mendaftar untuk menggunakan perkhidamatan ini, tetapi sekirannya andamahu mendapat at ganjaran bagi setiap unik alamat yang mendowload fail anda, anda perlu mendaftar dengan hosting ini. Pendaftaran adalah percuma. Pendek kata semuanya percuma.

Ziddu.com provides you 100% Free File hosting solution with just one click. Its fast and easy.Only people knowing the exact download URL are able to download your file. Your file will be deleted when it has not been accessed for more than 90 days or you use your delete option.Select a file to send by clicking the "Browse" button. You can then select photos, audio, video, documents or anything else you want to send. The maximum file size is 200 MB.You may choose whom you want to send a file to. If you submit your friends email addresses, Ziddu will send the file to your friends. If you just want to get the link to your file stored on our server, simply copy the link and share with your friends.

Earnings:

You will get $0.001 for each Unique download.Redeemed cash will be transfered via PayPal or Moneybookers once it reaches $10.

10000 Unique Downloads: $10

50000 Unique Downloads: $50

100000 Unique Downloads: $100 USD

500000 Unique Downloads: $500 USD

1000000 Unique Downloads: $1000 USD

You will get $0.10 Referral Bonus, when someone joins with Ziddu through your referral link and uploads his first file!



Tunggu apa lagi daftarlah sekarang dan sharekan fail anda kepada kekawan anda di sini.
Baca seterusnya...

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik