6.20.2008

Apa itu PageRank ?

Friday, June 20, 2008 by MR Penyubiru · 0 comments Baca seterusnya!
PageRank merupakan kayu pengukur blog atau website anda dipentas internet. PageRank bermula dari 0 hingga 10. Semakin tinggi PageRank anda semakin popular blog/site anda. Maknanya pengunjung/hits semakin banyak.

Google juga mempunyai sistem PR nya sendiri. Semakin tinggi PR blog/site anda semakin atas nama blog/site anda dalam list search result. Jika ini berlaku, dah tentu blog/site anda menjadi popular.

Bagaimana untuk meninggikan PR blog/site anda. Ada caranya. Salah satunya anda buat backlink dengan blog/site yang tinggi PR nya. Caranya anda tinggalkan komen kat blog tersebut. sambil menyelam sambil minum air kelapa aar. hehe..

Anda boleh check PR anda di sini.


Anda boleh dapatkan maklumat lanjut di sini.

Baca seterusnya...

Lawak Balik Awal

Friday, June 20, 2008 by MR Penyubiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
Seorang boss entah macam mana mood dia memang baik sungguh pada hari nie..Sesiapa yang nak minta balik lima jam lebih awal hari nie dia kasi tapi alasannya mestilah munasabah. Haaaa!!alasannya mestilah pasal sembahyang ajer! Tau-tau macam tu ader 4 orang pekerja bawahan datang mintak balik awal..

Pekerja 1 : A'kum Boss, bulih saya pulang? Saya balik nak sembahyang kat rumah boss, leh tak?
Boss : Tak boleh!!!Kat sini kan ader surau, sembahyang jemaah lagi, lagi banyak pahalanya..!

Pekerja 2 : Saya bulih balik awai kut Boss?
Bosss : Hang apa pasai:
Pekerja 2 : Saya nak balik tengok anak saya sembahyang zohor ker tak? Ntah-ntah dia ponteng? Boss : Tak boleh balik, hang telefon saja bini hang suruh dia tengok!

Pekerja 3: A'kum Boss!
Boss: Ha? pasal pulak ni?Nak balik awal gak ker?
Pekerja 3 : Errrrr!!Yer boss, boss baik!!he..heee!
Boss: Alasan apa lak ngko nie?
Pekerja 3 : Saya nak balik sembahyang orang mati.. Ada orang kampung saya ninggal pagi tadi, nak sembahyang jenazah...!Boleh kut boss yer pulang awal?
Boss : Tak bolehhh!!!Itu fardzu kifayah jer!Orang kampung lain yang ramai tu boleh sembahyangkan. Doa kat sini pun boleh!!Dah!Pergi buat kerja..

Pekerja 4: A'kum Boss! Saya nak balik awal boleh tak ari nie?
Boss : Naper?
Pekerja 4 : Isteri saya telefon, dia kater dia dah boleh sembahyang!
Boss: Yer ker? Ha! Kalu gitu awak baliklah...Kesian awak dah seminggu nunggu!!!
Pekerja 4 : Tima Acih Boss!!! Heee..hee
Baca seterusnya...

MENOLONG ORANG YG TENGAH NAZAK

Friday, June 20, 2008 by MR Penyubiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
DIPANJANGKAN. .......... .


MESTI BELAJAR/KERANA KITA AKAN MENGHADAPI KEMATIAN

Assalammualaikum

Pada hari Sabtu lepas Surau Darussaadah di Keramat Permai telah
mengadakan ceramah umum mengenai Isra' Mikraj oleh Ustaz
Abdullah Mahmud.
Berikut adalah sedikit sebanyak intipati ceramah yang Ingin saya kongsi bersama
rakan2 sekalian:-

MenurutUstaz, masyarakat Melayu telah lama buat salah
dalam 'membantu'seseorang menghadapi sakaratul maut. Menjadi kebiasaan, kita
akanmengelilingi orang yang tengah nazak dengan masing2 membaca surah Yasin,
dengan bacaan yang
tersendiri dan bermacam2 ragam (setengahdengan tartil,
setengah bacaan laju). Perbuatan sebegini akanmenjadikan orang yang tengah nazak
merasa lebih kelam kabut (kerana menurut ustaz sebelum datangnya kematian, kita
'disibukkan' dengan segala gambaran perbuatan kita di dunia).

Kaedah
yang sepatutnya diamalkan ialah:-

i. Lantik seorang yang bacaan Alquran
nya baik (dari segi tajwid) untuk membaca surah Yasin - yang lain2 bole bersama2
semak.

ii. Sebaik2 orang yang dilantik itu adalah anak ataupun saudara
terdekat yang mempunyai perasaan kasih pada orang yang tengah
nazak.

iii.Merenung wajah orang tengah nazak sebelum surah Yasin dibaca
untukmenimbulkan rasa belas kasihan dan mudah2an surah yang dibaca bolehmembantu
pencabutan nyawa beliau.

iv. Membaca 3 hingga 4 kalimah Surah Yasin ,
berhenti, dan menolong (menuntun) beliau untuk melafaz 'Laa ila ha illallah'.

v. Kemudian menyambung semula bacaan, baca 3 hingga 4 kalimah, berhenti
lagi, dan menolong beliau mengucap 'Laa
ila ha illallah'lagi.

vi.
Diteruskan sehingga lah beliau menghembuskan nafas yang terakhir.

Semoga
ini dapat meningkatkan lagi ilmu pengetahuan kita dalam 'membantu' saudara mara
atau mak ayah kita dalam
menghadapisakaratul maut. Dan smoga kita mendapat
segala rahmat serta hidayah NYAdlm membuat amal kebajikan den gan cara yang
betul bukan semata2melalui ikutan adat. Amiin.

Panjang2kanlah email ini
pada rakan2 dan sanak saudara utk Kebaikan kita bersama.

Wassalam.


source : forward emel
Baca seterusnya...

NSK dibuka semula

Friday, June 20, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!



NSK supermarket iaitu sebuah pasaraya yang boleh dikatakan carca marba jugak, tetapi menyediakan barang² keperluan harian dengan harga yang murah dan berpatutan berbeza dengan pasaraya² yang lain. Walaupun keadaan persekitarannya yang tidak berapa selesa, tetapi itulah yang menyebabkan kos barangan dapat dikurangkan.

Ia dibuka semula setelah bulan lepas, sebahagian daripada bangunan tersebut terbakar dijilat api.

Aku kali pertama singgah disana setelah abang iparku memberitahu, barangan disana menawarkan harga yang murah dari pasaraya lain. Banyak juga maklum balas positif yang aku dpat apabila mengoogle di internet.
maybe hujung bulan nie, aku nak try shopping barangan keperluan harian di sana pulak. nak try banyak ke beza harga dari pasaraya lain. check it out!

Baca seterusnya...

6.19.2008

BIN and CUE Files

Thursday, June 19, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
Anda pernah download file BIN dan CUE files?

Tahukah anda apa makna semua tu?

Untuk makluman fail tersebut adalah fail CD image. bukan gambar CD, fail CD image ialah fail yang sudah diimagekan untuk di "burn" ke CD. Ia mungkin terdiri dari data files, VCD, SVCD dan etc.

Bagaimana hendak menggunakannya?

ikuti artikel dibawah..

Burning BIN/CUE Images with Nero Burning Rom


BIN/CUE image format is quite common on the Internet. It might seem that finding an appropriate software for burning these images is quite hard. Luckily, it's not. In addition to Golden Hawk CDRWin, the original software for BIN/CUE format, you can also use Nero Burning Rom to burn the images.

Please make sure that you have the latest version of Nero (at least 5.5.8.2) before proceeding.



Verify the CUE-sheet and open it with Nero


Before doing anything else you have to verify that the path in the CUE-sheet is correct. A CUE-sheet is a plaintext file describing the structure and the location of the BIN-file. You can open up the .CUE -file using, for example, Notepad.

The file should look something like this:
FILE "IMAGE.BIN" BINARY

TRACK 01 MODE1/2352

INDEX 01 00:00:00


Usually the CUE-filename and the BIN-filename have the same body -- e.g. IMAGE. All you need to do is verify that there is no path information on the
FILE "IMAGE.BIN" BINARY
-line. Ie. it should not read e.g.
FILE "C:\TEMP\IMAGE.BIN" BINARY
If there is any path information on the line, just remove it so that you have just the name of the .BIN-file as in the example above. Also make sure that the name of the .BIN in the CUE-sheet is the same as the actual .BIN file you have on hard-disk.

Next load Nero Burning Rom and choose File, Burn Image....



Load the CUE-sheet in Nero


Choose the Files of Type: dropdown menu and select All Files *.*. Next just locate the .CUE file, select it and click Open. Make sure you select the .CUE -file, not the .BIN -file.


Burn the image


All you have to do then is choose the writing speed, select the Disc-At-Once Write Method, and click Write.

That's it! After a couple of minutes you'll have a CD with the BIN/CUE Image written on it.

Notice! Nero is not capable of handling all kinds of BIN/CUE Images. If you have problems using Nero for your image file, you should take a look at CDRWin instead.



source : http://www.afterdawn.com/guides/archive/bin_cue_with_nero.cfm


Selamat Mencuba!
Baca seterusnya...

6.18.2008

Firefox 3.0 is out !

Wednesday, June 18, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:

After several beta releases and a planned bid for the Guinness Book of World Records, Firefox 3.0 has arrived. As of 1pm EDT Tuesday, users can download the latest version of the open-source browser, which includes an improved book marking system and drop-down search returns in the URL bar, among other features. Aesthetically, the browser is not drastically different from its predecessor. The forward and back buttons have been altered, while the browser buttons and window frames have also been redesigned to conform to the look of a user’s operating system, but not much else has changed. On the features front, the drop-down URL bar—dubbed the Awesome Bar—offers suggestions of possible Web sites as you type your search query.

Version three offers a three-tier bookmarking system: bookmark stars allow for one-click favorites; bookmark tags allow you to add details to your favorites; and bookmark folders are saved searches that update when you add new items matching that search to your bookmarks, according to Mozilla. Download manager has also been revamped and now includes the ability to pause and resume downloads, search through downloaded files, obtain more detailed file information, and revisit the original download page. Firefox 3.0 also boasts improved color profiles, font and text rendering, and zooming capabilities, as well as malware and phishing protection, Mozilla said.

Version 3.0 is three years in the making. Mozilla released the first beta version of Firefox 3.0 in November 2007, with version two debuting a month later. Beta 3.0 version 3 arrived in February with major code rewrites of the page layout, graphics, and font engines and over 350 plugged memory leaks. Most recently, Mozilla on June 5 unveiled the second release candidate for Firefox 3 with several localization updates. That came a little over two weeks after RC1 was made available. When the download goes live on Tuesday, the clock will start ticking on Mozilla’s bid to break a Guinness world record for most downloads in a single day. Mozilla said last week on its blog that it has already received at least one million pledges from users who say they will download Firefox 3 on release day.

source : rlslog.net

10 Reasons why you should update

Download Firefox 3 here!

ps: tengah download nie..

Baca seterusnya...

6.16.2008

RinggitSaver.com

Monday, June 16, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
  • How To Get Out of Credit Card Debt!
  • Is Tunehotel Really the Cheapest Hotel To Stay in Kuala Lumpur?
  • Is Air Asia Really Cheaper Than Malaysia Airlines?
  • Do’s and Don’t of Credit Card Management
  • Ringgitsavers.com - The Place for Advice on Best Deals in Town!
  • Be wise in choosing the right kind of loans!

Tertarik dengan tajuk² artikel di atas? anda boleh membaca artikel di atas RinggitSaver.com Satu laman web yang penuh informasi tentang penjimatan ringgit anda. Banyak tips² yang diberikan. Terpulang kepada anda untuk mempraktikannya.

So, Selamat Berjimat! :)
Baca seterusnya...

Quick Bookmarks

Monday, June 16, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
Quick Bookmarks is an original free online bookmarks manager that allows you to access your bookmarks anywhere you are: at home, at work, from any internet connection point.

Organize Your Favorite Websites!
Quick Bookmarks can speed-up your web experience: you can organize your favorite sites using tabs and groups: no more time spent opening and closing folders looking for a link: all your bookmarks and news are entirely visible on your screen for a fast discovery and launch.
Quick Bookmarks also tracks your last access to each site, and it can provide you a list of your last recent visited bookmarks.
Moreover, if you want to take some notes on a site, you can do that.

Read News from your Favorite Feeds!
Your favorites RSS Feeds are welcome! QB works as an RSS feeds aggregator: you can place your news from your RSS Feeds everywhere you want in the page: near other bookmarks, or in Tabs completely dedicated to them.

Insert Gadgets!
Gadgets are small tools that you can insert into your page, like weather forecasts, sudoku puzzles, web cams, search engines, stock quotes and many many more.


This is a list of what you can do with QB:
  • Store and organize your bookmarks in Tabs and Groups.
  • Show the original site icons near every bookmark.
  • Keep notes on your bookmarks.
  • Show the last access time you have visited a site.
  • Have a list of the last accessed bookmarks, positioned everywhere you want, for a fast access to the most recently visited sites.
  • Have news from your favorites RSS Feeds, that you can place everywhere you want on your page.
  • Insert gadgets, like weather forecasts, sudoku puzzles, web cams, search engines, stock quotes and many many more.
  • Import/export bookmarks: you can import and export bookmarks to and from your favorite browser.
  • Easily organize your bookmarks using powerful tools to move and organize your favorite sites.



Ps : satu online services yang bagus! anda boleh mencubanya disini!
Baca seterusnya...

Rebet Tunai

Monday, June 16, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:
Semua pemilik kenderaan yang layak boleh mendapatkan rebat tunai di pejabat² pos seluruh Malaysia bermula sabtu lepas. Rebat tunai ini untuk mereka yang sudah memperbaharui lesen kenderaan motor (roadtax) diantara 1 April 2008 hingga 31 Mei 2008.Ini merupakan Fasa I. Hanya pemilik geran sahaja yang layak, tiada pihak ketiga. Bagi Fasa II, bernula 1 julai 2008, dibuka kepada semua mereka yang sudah memperbaharui lesen kenderaan motor (roadtax) diantara 1 April 2008 hingga tarikh semasa sehingga 31 Mac 2009. Pada fasa II ini, pihak ketiga dibenarkan mengambilnya.



kesian pakcik yang bawak basikal tu



*Click pada gambar untuk besarkan.




*Click pada gambar untuk besarkan.


Muat Turun Borang Tuntutan Rebet Tunai

Download Cash Clain Form


Baca seterusnya...

zamzar.com

Monday, June 16, 2008 by MR Penyubiru · 0 comments Baca seterusnya!
Labels:


I've been using Zamzar, a great new service that allows you to convert your computer files online for free. I thought you might be interested in trying it out - It allows you to convert documents, images, videos and music files and share them with friends. Check it out at http://www.zamzar.com/




Hanya 4 step sahaja, anda sudah dapat menukar format dokumen atau fail anda ke format yang lain. Output fail tersebut akan dihantar ke emel yang anda masukkan.

Kebaikannya :
1. Tidak perlu meng"instal" program pada pc anda.
2. Mobile. Anda boleh aksesnya dimana² sahaj, asalkan anda dapat mengakses internet.
3. Servis percuma.

Keburukan :
1. Kurang selamat. Tidak sesuai atau tidak selamat jika melibatkan dokumen² yang confidential.
2. Lambat. Kerana ia berasaskan online, maka proses upload dokumen, proses convert dan proses output mungkin mengambil masa.

So, selamat mencuba!
Baca seterusnya...

6.15.2008

Just start!

Sunday, June 15, 2008 by Mr PenyuBiru · 0 comments Baca seterusnya!
Hi! , satu lagi blog dibawah kelolaan Mr Penyubiru. Blog ini diberi nama sedemikian rupa kerana mengandungi segala jenis maklumat yang carca marba kategorinya. Ada info tentang software, preview laman web, tentang pengaturcaraan, tips-tips dan segala jenis mak nenek lagi. har..har..har.. so tunggu yer! jumpa lagi! :)


ps : oh ya! blog ini mengandungi bahasa rojak. harap maaf kepada mereka yang anti bahasa rojak yer.
Baca seterusnya...

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik