9.11.2008

Cara² Memasang/Install Greasemonkey

Thursday, September 11, 2008 by Mr PenyuBiru ·
Labels: , ,

Langkah paling utama sekali sebelum anda meneruskan usaha murni dibawah, anda perlulah menjadi pengguna firefox. Mozilla Firefox. Kalu belum jadik lagi, batalkan saje niat nak baca tutorial nie atau anda boleh download firefox 3 dan terus install. Seusai install firefox, kembali semula ke tutorial ini! Abaikan perenggan ini kalau anda sedang menggunakan firefox! sengihnampakgigi

Sekarang. Anda boleh ikuti tutorial ini.

1. Install Add-Ons Greasemonkey. (sila klik)
Greasemonkey merupakan salah satu pengurus user script yg popular tuk firefox.



2. Apabila klik link tersebut, anda akan dibawa ke laman cam gambar kat atas. kalu ke tempat lain, sila klik semula link yg diberi atau aku yg salah letak link.huhu..


3. Klik buttan atau kotak hijau yg tertulis "Add to Firefox". Ye,klik butang tersebut. jangan dakwa dakwi lagi. Butang itu sahaja mampu menyelesaikan kemelut yg berlaku skrang ini. Satu dialog box seperti gambar diatas akan dipaparkan. Sila tunggu beberapa saat dan button "Install" akan enable. klik button install tersebut! dan sekali lagi jangan takut!



4. Sebaik saje anda klik button "Install" itu, proses installation terus bermula. cam gambor kat atas. tunggu ianya selesai. jangan kemana². will be right back!



5. Sekiranya kuar cam gambar kat atas, well done! anda sudah 90% berjaya dalam meng"instal" greasemonkey. Sila klik button restart firefox. (perlu diingatkan, restart firefox bukan bermaksud restart pc anda yer.ingat tu!) . firefox anda akan diclosed secara automatik. Jika ada message kuar, anda klik OK jer. Kemudian tunggu seketika, firefox akan dilancarkan semula secara automatik. Jgn risau biarkan firefox berkerja utk anda.


6. Apabila firefox anda sudah restart, sila perhatikan pada sudut bawah belah kanan firefox anda. pi la tengok! yg duk baca tutorial nie lagi buat pe.sengihnampakgigi.
..
..
Ade tak gambar muke monyet berjambul tu? ada! hah! tulah greasemonkey.


Gambar disebelah kiri menunjukkan status greasemonkey.



Well done! anda sudah 100% berjaya. Sila war² kan pada ketua kampung anda, yang anda dah ade monyet berjambul. tentu ketua kampung korang bangga ngan anda! haha..sengihnampakgigi

Secara defaultnya, selepas install, greasemonkey anda berstatus Enabled atau On.
Untuk meng"OFF"kannya, anda klik kiri (left click mouse) pada muka monyet berjambul tu.
Untuk meng"ON"kannya pula, anda klik kiri (left click mouse) pada muka monyet berjambul tu.

Kalu klik kanan (right click mouse), ada beberapa menu, dan senarai script yg korang dah instal. kalu anda baru je install greasemonkey nie, senarai script tu belum ade lagi la.

Sekiranya korang mengikuti tutorial nie langkah demi langkah, InsyaAllah, berjaya.

Selamat Mencuba!



-

3 comments:

kenari said...
Friday, 30 October, 2009

en.penyubiru...sy dh ada sekor monyet berjambul...tq so much. pasni nk wt pe plak sifu....

~UNai~ said...
Wednesday, 09 December, 2009

miss 1st part.... xder pun add to firefox?? download ader arrr...

~UNai~ said...
Wednesday, 09 December, 2009

dah ok dah....tengkiu penyubiru...

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik