9.11.2008

Cara² memasang / install Yahoo Emoticons

Thursday, September 11, 2008 by Mr PenyuBiru ·
Labels:

SEBELUM

SELEPAS


Cuba perhatikan gambar sebelum dan selepas di atas. Gambar SELEPAS di atas mempunyai yahoo emoticons pada post editor blogspot.

Menarik bukan? Anda mahu ianya juga ada pada editor post blogspot anda, sila ikuti tutorial di bawah.

SEBELUM meneruskan tutorial ini, anda perlu :-
1. Mempunyai Firefox. Dan juga sedang menggunakannya sekarang ini. Jika tiada, sila install Mozilla Firefox 3 terlebih dahulu.
2. Anda sudah memasang/install si monyet berjambul atau Greasemonkey. Jika tiada, sila install Greasemonkey terlebih dahulu.
3. Disiplin, mendengar kata dan mengikut arahan. Ini perlu bagi menjayakan tutorial di bawah.sengihnampakgigi

Cara² Memasang Yahoo Emoticons Pada Blogger Anda

1. Sila klik script ini !



2. Satu dialog box seperti gambar di atas akan dipaparkan. Sila klik butang "Install".



3. Dalam sekelip mata saje, proses installation tu berlaku. Cuba perhatikan pada area icon si monyet berjambul itu. Anda akan jumpa message seperti gambar di atas. itu maknanya Yeah! Anda sudah berjaya instal script tersebut! Sila beri tepukan gemuruh tuk diri anda sendiri.hehetepuktangan

4. Kemudian login to your blogspot. Masuk ke Dashboard. Kemudian pergi ke Layout -> Edit HTML. Kemudian check "Expand Widget Templates.


5. Kemudian search code ini ]]></b:skin> . Apabila sudah jupe, copy code di bawah dan pastekan di ruangan atas sebelum code ]]></b:skin> ini. Perhatikan gambar diatas.


img.emoticon {
padding: 0;
margin: 0;
border: 0;
}

(copy code ini ya.. . code ini untuk setting kedudukan emoticons dalam n3 anda)

5. Kemudian "Save Template" .

6. Saat yang ditunggu² telah tiba menari . Sila ke Post Editor anda. Sabar sedikit dan... tadaa... yahoo emoticons sudah ada di Editor Post Blogspot anda seperti gambar dibawah. Yeah! Anda telah berjaya mengharungi kemelut ini. Syabas! Sila beri tepukan gemuruh untuk diri anda sekali lagi. hehe..tepuktangan



Sekiranya anda mahu men"disable" kan emoticons tersebut, anda klik kanan (right click mouse) pada si monyet berjambul itu, dan anda untick kan "Yahoo Icon for Blogger" , cam gambor kat bawah nie. Perkara yang sama bila anda mahu men" enable" kan semula.





Amacam skrang? hepi? hehe..aku tumpang gembira juga. Skrang blog anda bukan blog yg dulu lagi, blog anda sudah ade yahoo emoticons! hehe sengihnampakgigi


Selamat Mencuba!



_

7 comments:

Adry said...
Thursday, 11 September, 2008

Untuk wordpress ada tak??

Adry Sabry @ http://www.adrysabry.com/

Mr PenyuBiru said...
Thursday, 11 September, 2008

ala..sori la yer..
wordpress aku xde experience menggunakannya so aku tatau la camen.
sori yer..

RAJA NORAZAH RAJA ISA said...
Monday, 18 May, 2009

blog carca marba dan Mr PenyuBiru,owner yg sma ye..thanx ye tutorial saudara byk membantu sy..

kenari said...
Friday, 30 October, 2009

sifu penyubiru, berjaya!!!! bestnya dah dpt emo YM, semakin meriah la entry sy selepas ni...tq again sifu.

Dak Wan said...
Tuesday, 03 November, 2009

Salam bro, cara ni hanya berkesan utk classic editor jewr kan? utk new type ada tak? Anyway, tqs k.. :)

Che' Pit said...
Monday, 04 January, 2010

salam..

patutler, xde rupanya kena pakai old editor.. utk update editor takde ke bro?

Mr PenyuBiru said...
Tuesday, 05 January, 2010

Raj Norazah & Kenari - sama² :)

Che' Pit & Dak Wan - saya pakai old editor jer, so tuk new editor saya blum siasat lagi camne nak add yahoo emoticon tu.sorry yer.

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik