9.09.2008

Cara-cara buat tulisan "strike"

Tuesday, September 09, 2008 by Mr PenyuBiru ·
Labels: , ,

Dah lama tak buat tutorial. biasanya aku buat berdasarkan request dari rakan blogger. Kalu boleh aku share aku sharekan, kalu aku tak tahu camne nak buat, mungkin aku tolong cara lain dgn bagitahu laman web yg berkaitan.

Kali ini ada request camne nak buat tulisan strike atau fonts strike - cth : aku hensem
Ada beberapa cara, aku tunjukkan dulu cara simple, guna editor blogspot sedia ada jer.



1. Create new post. Pilih mode compose. (tanda anak panah tu). kat ruangan post tu, tulis la apa yang patut.


2. Selesai tulis, pilih mode Edit HTML.


3. Cari perkataan yang anda mahu strike kan. Letakkan di permulaan perkataan tersebut <> dan diakhir perkataan tersebut < / strike > .


4. Pilih mode Compose semula. tadaaa! dah jadik!

cara nie sebenarnya leceh sedikit jika banyak perkataan yang anda mahu strike.


Antar cara lain lagi, anda boleh cuba menggunakan draft blogger. Editor dalam draf blogger ada menyediakan icon utk strike kan perkataan anda. icon tersebut terletak sebaris ngan "b" tuk Bold , i tuk italic. lihat gambar dibawah.



Selain dari itu, anda juga boleh menggunakan editor html yg lain. Contohnya Microsoft Frontpage. Penggunaanya sama cam Microsoft Word. Anda perlu select perkataan yang nak di strike kan, dan pilih font properties dan check kan checkbox strikethrough. nie aku ringkaskan jer.

Selamat Mencuba!



-

5 comments:

generasi said...
Tuesday, 09 September, 2008

aii salam singah...
good job

Su said...
Tuesday, 09 September, 2008

errr...lagi satu...camne ikon2 kecik tu kuar kat bhgn compose?kat page su xde pon...leh ajar?

hehe..xpasal2 mlm ni jd cikgu!

mohd syahid said...
Sunday, 22 November, 2009

salam...nak tanya sikit kenapa saya compose tak ada. cuma ada edit html je. macam mana nak ada kan compose tu...???

Zarpeno said...
Friday, 01 January, 2010

baru tau!perkara pertama belajaq dalam taun 2010

Anonymous said...
Tuesday, 09 February, 2010

jom lawat konsert sepenuh jiwa

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik