7.20.2008

Backup Blog Anda

Sunday, July 20, 2008 by Unknown ·
Labels: ,

Sudahkah anda membuat backup blog ada?
Bagi yang mempunyai hosting sendiri, mungkin selalu melakukannya. Tapi bagi mereka yang menggunakan perkhidmatan blog percuma seperti blogspot, mungkin anda tidak pernah membuat backup.

Ada beberapa cara untuk membuat backup, menggunakan software atau secara online.

1. Software




Anda boleh download software tersebut disini. Install. Interface software tersebut simple sahaja, dalam beberapa minit anda sudah mahir menggunakannya.


Oleh kerana software tersebut masih dalam version beta, anda boleh mengikuti perkembagan software tersebut disini.


2. Secara Online




Anda tidak perlu mendownload software dan tidak perlu memasangnya. Just go to this website. Anda perlu register dulu sebelum boleh menggunakan perkhidmatan backup yang disediakan. Antaramukanya very friendly. Tidak susah menggunakkannya.


Cuma apabila anda mahu restore semula, anda perlu subscribe kepada premium user. yang mana sudah tentu kena bayar lah. tu yg leceh skit tu.



Aku prefer guna software. Sekarang ni aku tengah play a round software tersebut. Setakat yang aku cuba, nak backup no problem. boleh backup semua posting dalam satu fail atau satu posting satu fail. cuma bahagian restore nya, tak boleh restore semua posting. kena restore satu². mungkin lepas nie diorang upgrade lagi software nie. takpe, kita tunggu.



Selamat Mencuba!



0 comments:

Jangan lupa "Follow"

Jangan Lupa "Like"

Popular Minggu Ini

Entri Santai Terkini

Arkib

Menarik Tertarik